jászkunság

2019.07.15. 13:56

Változtatták a sebességhatárokat megyénkben

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt az elmúlt másfél évben a közútkezelő. A megengedett legnagyobb sebességet számtalan helyen csökkentették, emelésre viszont összesen háromszor volt példa. Ebből két szakasz – összesen több mint három kilométer – érintette megyénket.

Czakó Nóra

Traffipax Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Forrás: police.hu/JNSZ MRFK

A sebességhatárok nincsenek kőbe vésve: a közlekedési törvény értelmében több hatóságnak is feladata ezek szükség szerinti módosítása. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ennek érdekében rendszeresen kommunikál a rendőrséggel, és a szakemberek iránymutatásai mindig mérvadóak a sebességhatárokat módosító döntéseknél.

– A társaságunk kezelésében lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton 2018/19-ben tartottuk, illetve tartjuk a forgalmi rend időszakos, ötévenként esedékes, felülvizsgálatát. Ezek a vizsgálatok országosan tavaly hétszázötven kilométer, míg idén több mint ezer kilométer főutat érintenek – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától.

– A kezelésünkben lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton tavaly tizenkilenc, az idei év első öt hónapjában pedig tíz helyszínen csökkentettük a megengedett sebességet. Ezeket jellemzően nem az időszakos forgalmi rend felülvizsgálattal összefüggésben, hanem üzemeltetési tapasztalatok, illetve lakossági és önkormányzati kezdeményezés alapján módosítottuk.

– A közlekedés biztonságának növelése érdekében is változtattunk a sebességhatárokon, például kerékpáros átvezetéseknél, autóbusz megállóhelyek térségében, és a fokozott gyalogosforgalommal érintett szakaszokon – tették hozzá.

A megengedett legnagyobb sebesség csökkentése az elmúlt másfél évben megyénket nem érintette, a sebességhatár növelése viszont annál inkább. Ugyanis csak három helyen történt emelés az egész országban, ebből kettő szűkebb hazánkban.

Tavaly a 46-os számú főút négysávos lakott területi szakaszán, Törökszentmiklóson ismét hetven kilométer/órára növelték a megengedett legnagyobb sebességet. Az idei év első öt hónapjában pedig a 4-es számú főút Szajol és Törökszentmiklós közötti négysávos szakaszán száztíz kilométer/órás sebességhatárt vezettek be. A szakaszhatáron lévő csomópontokban azonban csak hetven kilométer/órával közlekedhetnek az autósok.

A közút ígérete szerint a jövőben is folyamatosan szemmel tartja a forgalom és a balesetek számának alakulását, és amennyiben szükségessé válik a módosítás, azt végre is hajtja. Emellett a társaság továbbra is fogadja a bejelentéseket.

Jellemzően gyorshajtás okozza a baleseteket megyénkben

Az egyik pénzintézet kutatása szerint lakott területen belül az autósok ötvenhét százaléka tartja be a sebességhatárt, míg kilencven kilométer/órás korlátozásnál már csak a negyvenkilenc százalékuk követi a szabályokat.

A megkérdezettek hetvenkilenc százaléka a sebességhatárra, nyolcvannégy százaléka pedig a vezetés közbeni telefonhasználatra vonatkozó előírásokat szegi meg. A nők óvatosabbak: negyvennyolc százalékuk vezet a megengedettnél jelentősen lassabban, míg a férfiak esetében ez csak harminc százaléknál fordul elő.

A hivatalos rendőrségi adatok szerint tavaly mintegy tizenhétezer személyi sérüléses baleset történt hazánkban. Ez két és fél százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben, és 2010 óta a legmagasabb érték. Megyénkben is emelkedett tavaly a személyi sérüléses balesetek száma az előző évhez képest, hatszázról hatszázhuszonötre, és ebből huszonhat végződött tragédiával. A halálos balesetek közel negyven százalékát gyorshajtás okozta.

A rendőrök a közelmúltban a Tisza-tóhoz vezető 33-as számú főúton végeztek összehangolt ellenőrzést. Négy óra alatt huszonhat esetben intézkedtek gyorshajtás miatt, pár nappal később pedig szintén több tucat gyorshajtót szűrtek ki a forgalomból ugyanazon az útszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában