martfű

2018.10.16. 13:47

Végleg bezár a martfűi sörgyár

Bár a Heineken Hungária Zrt. tavaly azt ígérte, hogy logisztikai bázisként tovább működteti a telepet, most mégis megváltoztatta döntését. A dolgozóknak Sopronban kínálnak fel álláslehetőséget. A város százmillió forintos bevételtől esik el.

Joó Zsuzsa

Az 1985-től üzemelő martfűi sörgyár hamarosan elnéptelenedik. Hogy a helyén mi lesz, még nem tudni

Fotó: Mészáros János

Bezárja martfűi sörgyárát a Heineken Hungária Zrt. Immáron teljesen és végleg. Arról, hogy a gyárban kifuttatják, idén januártól pedig teljesen megszüntetik a sörgyártást, tavaly július 6-án José Matthijsse, a társaság vezérigazgatója személyesen tájékoztatta az önkormányzatot.

A helyieket hideg zuhanyként érte a hír, de akkor megnyugtatták a martfűieket, hogy logisztikai bázisként tovább működtetik a telepet. Így is történt – idáig. A múlt héten már több helyen is rebesgették, hogy a vezetőség úgy döntött, mégis lehúzzák a rolót Martfűn. Sajnos a hír igaznak bizonyult.

Gebri Anna, a cég vállalati kapcsolatok menedzsere ezzel kapcsolatos kérdésünkre úgy válaszolt, hogy a továbbiakban Sopronban bővíti logisztikai kapacitását a Heineken Hungária, a megnövekedett gyártókapacitást pedig a helyi raktárbázis is ki tudja szolgálni.

A Heineken Hungária korábban – hatmillió eurós befektetéssel – egy centrumba szervezte a teljes hazai sörgyártását. Ezt követi most a logisztikai bázis központosítása a Sopronban működő gyár közelében.

Nagy kérdés persze, mi lesz a martfűi dolgozókkal. Nekik úgy tűnik, két választási lehetőségük marad: vagy helyben maradnak és új munkahelyet keresnek vagy költöznek az ország túlvégébe.

Ahogy fogalmazott Gebri Anna: a vállalat számít minden egyes munkavállalójának szakmai tapasztalatára és munkájára, ezért az a 16 munkavállaló, akik eddig a cég martfűi logisztikai telephelyén dolgoztak, nemcsak lehetőséget, de támogatást is kapnak, hogy – amennyiben kívánják – a soproni telephelyen folytassák munkájukat.

Az 1985-től üzemelő martfűi sörgyár hamarosan elnéptelenedik. Hogy a helyén mi lesz, még nem tudni
Fotó: Mészáros János

A település polgármestere, dr. Papp Antal is értesült már a gyár végleges megszűnéséről, őt telefonon tájékoztatta a holland cég egyik munkatársa. Azt mondták neki, hogy december 31-én zárja be kapuit a telephely.

– Ez Martfűre nézve azt (is) jelenti, hogy a jövőben körülbelül százmillió forintos iparűzési adóbevételtől esünk el. A fejlesztések nagy részét, például az útépítést, óvodafejlesztést, kerékpárút-kialakítást, járdaépítést ebből fedeztük.

– Ezek így most már minimálisra csökkennek... – magyarázza dr. Papp Antal, aki egyébként furcsállja a Heineken döntését. Szerinte ugyanis Martfűn sokkal inkább volna létjogosultsága a fejlesztésnek, mint Sopronban.

Martfűn ugyanis van tér a bővítésre, további építkezésekre. Sopronban a város körülöleli a gyárat, így további terjeszkedésről ott szó sem lehet.

– Az önkormányzatnak azonban semmiféle beleszólása nincsen egy cég üzleti döntéseibe. Egyszerűen tudomásul kell vennünk a tényt, ha tetszik, ha nem.

– Természetesen a gyárbezárást jeleztük az országgyűlési képviselőnek, Boldog Istvánnak is, aki azt mondta, tájékoztatja erről a ­kormányzatot.

Boldog István azt mondta hírportálunknak, hogy a gyárbezárásnak az önkormányzat nem vállalkozásbarát politikája is lehet az oka.

Egyelőre nem tudni, mi marad

A hatalmas telephely december 31-e után – legalábbis egy időre biztosan – teljesen elnéptelenedik. Egyelőre nem tudni, hogyan és mikor zajlik a költözködés: teljesen kiürítenek mindent a területről vagy ott maradnak bizonyos dolgok.

Ami biztos, hogy a Heineken nemrégiben a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez fordult a hasznosítást illetően, az egyeztetések hamarosan meg­kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában