HATALMAS GÖDRÖK

2018.06.23. 15:25

Végre van remény a Szolnok és Kőröstetétlen közti út felújítására

Megújulhat-e kistérségi összefogással a Szolnok Kőröstetétlennel összekötő út? Pásztor Imre szerint az évek óta rossz állapotban lévő ­szakasz rendbetétele négy község gazdaságát is fellendíthetné. De várható-e konkrét intézkedés a közeljövőben a gödrök és az „aszfalthul­lámok” megszüntetésére?

Hartai Gergely

Pásztor Imre szerint nem csak a tetétleniek profitálnának a minőségi út adta előnyökből.

Fotó: Hartai Gergely

– Némelyikből alig látszik ki egy focilabda. Akkora gödrökkel van tele az út! Nem beszélve arról, az aszfalt is alaposan megsüllyedt már az évek során.

– Szerencsére azonban viszonylag ritkák errefelé a balesetek! Negyvennél többel ugyanis csak kevesen mernek itt végigmenni… – mutatta be a helyszínt Pásztor Imre.

A tetétleni polgármester elmondta, a Dél-Pest megyei falvak még tavaly egyeztettek arról, összefognának a Szolnokot Kőröstetétlennel összekötő útszakasz felújításáért.

– Mellettünk Jászkarajenő, Törtel és Kocsér is szeretné, ha jobb úton lehetne megközelíteni a környéket. Ennek érdekében pedig már az is felmerült, hogy levélben kérnénk a közútkezelőt, segítse elő valamiképp az útfelújítást – tette hozzá.

– Rá kell mutatnunk ugyanis, hogy ha jó az út, akkor ­kinyílik egy falu, s lendületet kaphat a kistérség gazdasága is. Nekünk pedig ez lenne az érdekünk – emlékeztetett.

Majd kiemelte, a környező falvaknak fekvésükből adódóan többfelé is nyitniuk kell. Így elengedhetetlen, hogy normális körülmények közt érhesse el a térség Szolnokot, és Tetétlenen át Kecskemétet is.

Utóbbi­ felé ráadásul a Szolnokról ­jövő személyforgalom egy része épp ezen a szakaszon halad el. Nehezebb járművek azonban nem ­közlekedhetnek a környéken.

Hiszen, mint megtudtuk, a ­teherforgalmat évekkel ezelőtt kitiltották innen.

Pásztor Imre úgy véli, mintegy tíz kilométeres út­szakasz felújítására lenne szükség, melynek kétharmada Jász-Nagykun-Szolnok megyében van.

– Nagyjából tízezren élnek a négy faluban. Közülük ­többen a szomszédos településeken dolgoznak nap mint nap. A Tetétlen–Szolnok szakaszt ezáltal jónéhányan igénybe veszik – mondta.

Pásztor Imre szerint nem csak a tetétleniek profitálnának a minőségi út adta előnyökből.
Fotó: Hartai Gergely

– Én magam már húsz éve vagyok polgármester, de kiterjedt munkálatokkal eddig még nem találkoztam. Csupán kisebb javításokkal, kátyúzásokkal.

– Egy biztos, nagyon rászorulunk arra, hogy ezek az állapotok mihamarabb megváltozzanak – összegezte a falu első embere­.

Később indulhat csak a munka

Úgy tűnik, egyelőre váratnak magukra a karbantartási feladatok. A Magyar Közút arról tájékoztatta a Szoljon.hu-t, a Szolnok és Kőröstetétlen közötti útszakaszon is szeretnének teljes körű felújítási munkákat végezni.

Itt a megvalósításhoz szükséges források függvényében indulhatnak meg a munkák. Közölték azonban, az idei fejlesztési programokban nem szerepel ez az útszakasz.

Így az továbbra is nyitott kérdés marad, vajon meddig kell várni a térség számára oly jelentős beruházás kezdetére, és mikor kezdhetnek el végre bizakodni a környékbeliek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában