mezőtúr

2019.07.19. 06:58

„Véresen” komolyan veszi a jövőjét Zsófia

Különleges hobbit talált magának Bán Zsófia. A fiatal lány mindig is érdeklődött a különleges művészetek iránt ám végül a maszkmesteri alkotásban találta meg igazán önmagát. Rendkívül élethű sebeket és sérüléseket készít. Nem mindennapi szenvedélyéről beszélgetünk vele.

Szabó Lilla Laura

– A művészetek mindig is érdekeltek, tizenhárom évig balettoztam például. Írtam verseket, rajzoltam is, azután egyszer csak jött a sminkelés – kezdi Zsófia. Gyorsan hozzáteszi, hogy nem a nőies, szépséget hangsúlyozó vonal ejtette rabul. Valamiféle megmagyarázhatatlan oknál fogva a műsebek és sérülések világa ragadta meg őt igazán.

– Talán az alkotás miatt. Rengeteg videót és képet nézegettem az interneten, eleinte ragasztóval és piros tollal készítettem őket. Azóta persze sok más, erre a célra alkalmasabb anyagot kipróbáltam már.

A fiatal művész nagyon pontosan dolgozik. Mivel maximalista, addig ügyködik az egyes részletekkel, amíg valóban élethűek lesznek. Ráadásul már ritkán követi a videók lépéseit. Sokkal jobban szereti saját elképzelései és ötletei alapján megalkotni a műsérüléseket.

– Az öcsém reakciói igazán nagy segítséget jelentenek. Ő mondjuk nem nagyon bírja a vért, ezért ha szerinte nagyon durva a seb, akkor az tényleg az – avat be nevetve.

Zsófi egyébként már nem egyszer dolgozott filmekben. Az első alkotás az iskolához köthető. A Teleki Blanka Gimnáziumban több éves hagyomány az EDÜ (Erkel Diák Ünnepek) elnevezésű fesztivál. A művészeti témájú rendezvényre különféle produkciókkal jelentkezhetnek a tanulók. Zsófi néhány társával egy kisfilmet készített.

– Erős témához nyúltunk, ugyanis a film az internetes zaklatásról szólt. A történet szerint egy fiatal lány megismerkedik egy fiúval a világhálón. Aki persze álnevet és hamis adatokat használ.

A filmforgatáson minden sebet Zsófi készített.
Fotó: Kelemen Ádám

–Sajnos a főszereplő hisz neki, és túl sok információt ad ki magáról. Az ismeretlen személy ezeket felhasználja ellene, a lány sokat szenved. Senkinek sem mer beszélni a történtekről, csak emészti magát. Végül felvágja a saját ereit. Ezeket a sebeket én készítettem – meséli.

Ám ezt az eseményt egy még jelentősebb követte. Zsófiéknál már szinte természetes, hogy gyakran készít valamilyen meghökkentő alkotást, amivel jön-megy a lakásban. Vagy éppen egy sokkoló sebbel ül le a vacsoraasztalhoz. Családja már megszokta mindezt, sőt támogatja a lány törekvéseit. Pontosan egy ilyen alkalom hozott számára egy remek lehetőséget.

– Az egyik rokonunk járt nálunk, amikor éppen egy kész sebbel mászkáltam otthon. Felvetette, hogy éppen készülőben van egy film, beajánl a rendezőnek, aki sminkest keres – innentől gyorsan követték egymást az események. A lány elküldött néhány fotót a munkáiról, hamar bizonyossá vált, hogy alkalmas a feladatra.

A magyar produkció egy szentendrei plébános vértanú utolsó napjait mutatja be. A négynapos forgatást a városban vették fel, a főszereplő összes sérülése és sebe Zsófi keze munkáját dicséri.

– Rengeteg megpróbáltatáson megy keresztül, gyakran megverik, kínozzák. Ezekhez a jelenetekhez mindig előre megbeszéltük az elképzelést. Például volt olyan, amikor a rendező azzal keresett fel, hogy készítsek olyan sérülést, amit kalapács okozott, de már néhány napos.

– Ilyenkor különböző színekkel is játszom, hogy az eredmény látványos és hihető legyen – Zsófi elmondja, hogy a munka nagyon jó hangulatban telt, mindenkivel remek volt a kapcsolata.

Néhány háttérben dolgozó kolléga viccesen meg is kérte őt, hogy készítsen nekik sebeket, amelyekkel ráijeszthetnek az otthoniakra, ám idő hiányában ez végül elmaradt. Egyébként klasszikus sminkes feladatokkal is megtalálták, így igen sokrétűen belekóstolhatott a filmezés világába.

– Gyakran igazítottam ki az alapozókat, sőt az egyik szereplőnek még az őszes szakállát is befestettem!– idézi fel nevetve. Nagyon türelmesek voltak vele, hiszen általában húsz percet is igénybe vett egy-egy sérülés elkészítése. A változatos anyagok persze némiképp megkönnyítik a dolgát.

– Sokféle alappal dolgozok. A latex nagyon jól alakítható és a bőrre tapasztva viszonylag hosszú ideig fent marad. Emellett a wax is szuper, sokszor használom. Ezek jól vághatóak, látványosan készül belőlük egy szétnyílt seb például.

A különböző sérülések elkészítéséhez poralapú festéket is használ.
Fotó: Kelemen Ádám

–A művérnek pedig több változata létezik, attól függően, milyen jellegű sérüléshez kell. Az élénkebb árnyalat a friss sebekhez jó, a sötétebb, inkább bordó szín pedig az alvadt vért imitálja. Emellett por alapú palettával is ki szoktam egészíteni az alkotásokat, jól lehet velük árnyalni, élethűbbé válik a látvány.

Elmondása szerint eddigi legnehezebb és legösszetettebb feladata a törött orr megformázása volt. Ám ezt a filmben nem használták, otthon kísérletezett vele.

A törött orr megformálásával otthon kísérletezett.
Fotó: Beküldött fotó

Zsófi elmeséli, hogy a horrorfilmeket is más szemmel nézi, nincsenek ijesztő hatással rá. Sőt! Inkább azon gondolkodik, hogyan készülhettek a jelenetben látott véres részletek. De inkább hagyja, hogy utat törjenek az alkotó energiák, és megvalósítja az elgondolást. Minden bizonnyal hallunk még a sikereiről ebben a kissé ijesztő ám érdekes illúzióvilágban.

Gyógypedagógiát szeretne tanulni

A maszkmesteri munka igazán közel áll hozzá, ám nem kizárólag ezzel szeretne foglalkozni. Továbbtanulási céljai Budapestre irányítják, az ELTE-n szeretne gyógypedagógiát tanulni. Szívesen foglalkozna hallássérültekkel a jövőben.

A képzéssel párhuzamosan a maszkmesteri vonalon szintén fejleszteni szeretné magát, már iskolát is választott. Szabadidejében jobbára ezekkel a művekkel foglalatoskodik, ám szívesen rajzol, illetve aerobikozni is szeretne majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában