FELÚJÍTÁS

2018.05.26. 19:51

Zajlik a játszóterek, parkok felújítása Szolnokon

Mint minden évben, idén tavasszal is megszépül Szolnok mind az ötvenöt, különböző kategóriájú játszótere. A munkálatokat még áprilisban megkezdték.

A játszótereket használó gyermekek, illetve a szülők, nagyszülők öröme érdekében e parkokat folyamatosan felül kell vizsgálni, és kötelező felújítani

Fotó: Mészáros János

A felújítás a város tizenhat kiemelt játszóterén az ütéscsillapító felületek és a homokozók rendbetételével indult, majd szükséges eszközök, szerkezeti elemek kijavítása, cseréje következik. Erre vonatkozóan már leadták a rendeléseket.

A legtöbb problémát minden esztendőben a rongálásból – például a kerítések ledöntéséből, a hintaülőkék szétvágásából, széttöréséből – eredő károk jelentik. A játszótéri eszközök már viszonylag stabilak, lassabban használódnak el, mint a régebbi típusú eszközök, viszont veszélyforrást jelent, ha a széttört üvegek az ütéscsillapító felületekre vagy a homokozóba kerülnek.

A játszóterek minden elemének felülvizsgálata és stabilizálása, felújítása fontos. A homokozó fövenytartalma egészségügyi kockázatot jelenthet, ezért karbantartása, a homok cseréje rendre kötelező folyamat.

A hinták, lipityókák és csúszdák alatti területeket is sok helyen homokkal töltik fel, így ezeken a területeken is elengedhetetlenül szükséges a feljavítás.

A gyom- és gaztalanítás, fűnyírás sem várathat magára, ezt a munkát is folyamatosan végzi az illetékes cég. Júniusig a játékeszközökön a szükséges karbantartásokat végzik el, majd folytatódik a munka a kerítések javításával, pótlásával.

A Széchenyi városrészben két játszótérnél terveznek idén komolyabb felújítási munkákat, melyek elsősorban a kerítések rendbetételét jelentik. A belügyminisztérium pályázatán elnyert támogatásból, a Hild Viktor úr és a Lovas István út közötti nagy játszótéren gabion típusú kerítés épül nyolcmillió forint központi támogatással.

Szerkezetében teljesen új megjelenést alakítanak ki a tervezők. A kiviteli tervek elkészültek, a költségek összeállítása, az anyagok beszerzése történik és a tervek szerint a kivitelezés június hónapban kezdődhet meg.

A játszótereket használó gyermekek, illetve a szülők, nagyszülők öröme érdekében e parkokat folyamatosan felül kell vizsgálni, és kötelező felújítani
Fotó: Mészáros János

A Botár Imre úti játszótér szintén megújul, még a nyáron megtörténik a kerítés javítása, a hiányzó elemeinek pótlása, ütéscsillapító felületek rendbetétele.

A többi játszótér is folyamatosan megszépül, a munkavégzés azonban időjárás függvénye is.

Tíz évvel ezelőtt a megyeszékhelyen több új játszótér épült, illetve akkor is megújították a már meglévőket. 2008-ban 157,4 millió forintot fordított az önkormányzat a programra, egy évvel később 131 milliót, míg 2010-ben 118 millió forintot.

A játszóterek rendbetételére a város rendszerint tízmillió forintos nagyságrendben költ. Szolnokon a játszótereket mintegy kilencezer gyermek használja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában