Járványhelyzet

2020.04.27. 11:30

Zárt ajtók mögött végzik a háttérmunkát a jászsági intézményekben

A Jászság közművelődési intézményei a járványügyi korlátozások miatt több mint egy hónapja nem fogadnak látogatókat. A múzeumokban, könyvtárakban és művelődési házakban zárt ajtók mögött folyik a háttérmunka. Ebben az időszakban elvégzik azokat a feladatokat, amelyekre egyébként kevés idő jut. Közben pedig az online térben különböző foglalkozásokat szerveznek és tartják a kapcsolatot a látogatókkal.

Illés Anita

Képszöveg: Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója a tárgyalóban kialakított szabadpolcokon rendezgeti a raktárból kikerült könyveket

Fotó: Gémesi Balázs

A közművelődési intézmények munkatársai jelenleg zárt ajtók mögött főként különböző háttérmunkákat végeznek. A jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galériában a kötelező teendőkön túl jut idő azokra a feladatokra is, amelyek a rendezvények mellett sokszor háttérbe szorultak. Ez az időszak alkalmas leltározásra, raktár revízióra – tájékoztatott Farkas Edit, múzeumigazgató.

Raktározási gondjaik enyhítésének első lépése volt, hogy a gyűjtemény könyvtárát a raktárból átköltöztették a tárgyalóban kialakított szabadpolcokra. A könyvek között számos festészeti, filmművészeti, színház-, művelődés- és művészettörténeti témájú kötet megtalálható.

Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója a tárgyalóban kialakított szabadpolcokon rendezgeti a raktárból kikerült könyveket
Fotó: Gémesi Balázs

– A könyvek egy része a Hamza-hagyatékból származik. Ezek jelentős hányada filozófiai témájú, de általános és összehasonlító vallástudomány körébe tartozó köteteket is találunk a Hamza örökségben – részletezte a gyűjtemény vezetője.

Érdekességként említette Hamza D. Ákos magyar filmrendező, festő- és szobrászművész érdeklődését a keleti vallások iránt, gyűjteményében szanszkrit nyelvű könyvek is vannak. Folyamatban van az utóbbi években beérkezett és leltárba vett könyveknek a szakszerű leírása is. Az intézmény könyvtára ezerhetvenkét kötettel várja a múzeumi nyitást és a kutatókat.

A Jász Múzeumban sem fogadnak látogatókat. Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy egy ideig home office-ban dolgoztak, de már visszatértek az intézménybe, ahol egyebek mellett leltároznak, raktárt rendeznek.

– A rosszban van annyi jó, hogy végre utol tudjuk érni magunkat. A könyvírás és szerkesztés mellett a kollégákkal együtt végzem a múzeumi munkát. Hamarosan nyomdába kerül a Cicel néni meséi című könyv, mely jászsági legendákat, hiedelemtörténeteket, boszorkányhistóriákat és mondákat dolgoz fel. Írom a Jászság táncéletét bemutató kötetet a pendzsomtól a diszkóig – mondta el a múzeumigazgató.

Megtudtuk, hogy a látványraktárba a napokban érkezett meg a bútorok egy része, az épület berendezése zajlik. A gyűjteményi raktár rendezése szintén folyamatban van. A Jász Múzeum holnapja karanténidőszakban hasznos elfoglaltságot kínál, ahol a digitalizált helytörténeti kiadványok, rövidfilmek és a múzeum kereshető adatbázisai között számos érdekességet talál az érdeklődő.

Jászfényszarun a városi könyvtár munkatársai folyamatosan rendelik az új könyveket, hogy nyitásra minél több érdekes olvasmány várja a látogatókat. Az intézmény régóta aktívan jelen van az online térben.

– A járványidőszakban azok is elkezdték használni ezt a platformot, akik eddig nem – osztotta meg tapasztalatait Nagy Ildikó könyvtáros. Kiemelte, hogy a közösségi oldalon úgynevezett csoportgondozást is végeznek. Ennek keretében csoportot hoztak létre többek között a nagy könyves kihívás tagjainak, ahol az olvasók megosztják olvasmányélményeiket és könyveket is ajánlanak egymásnak. Hozzátette, a könyvtári háttérmunkákon túl segítettek a városban a szájmaszkok kihordásában és a bevásárlásban is.

A Jászapáti Városi Könyvtárban takarítanak, folyamatban van az új kötetek leltározása, előkészítik a selejtezést és rendbe teszik a helytörténeti részleget is. Csintalan Dóra könyvtáros elmondta, hogy valamilyen formában nagy igény lenne a könyvtári kölcsönzésre, mert szinte minden nap érkezik hozzájuk erre vonatkozóan megkeresés.

Erkélykoncertet szerveztek Jászberényben

Az intézmények igyekeznek olyan programokat kitalálni, amelyek segítenek a lakosoknak a karanténélet elviselésében. Ennek jegyében a Jászkerület Nonprofit Kft. szervezésében Turi Melinda énekművész, művésztanár a minap erkélykoncerttel ajándékozta meg a jászberényieket. A rendkívüli időszakban a Jászsági Népmesepont nem tud fogadni élőszavas mesélésre gyerekcsoportokat. De ez nem jelenti azt, hogy az óvodások, iskolások mese nélkül maradtak volna. A gyermekkönyvtárosok ugyanis online pótolják a foglalkozásokat, a meséket a népmesepont közösségi oldalán hétről hétre közzé teszik. A Birinyi Mesekör szintén a virtuális térben folytatódik, a mesemondók egy újabb történettel minden csütörtökön online várják a hallgatóságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában