BEFEJEZTÉK AZ ÁSATÁST

2018.09.28. 11:27

Kutatások részei lehetnek az Abonynál megtalált szkíta temetőmaradványok

Szkíta leleteket találtak a kutatók Abony mellett – erről nemrég adtunk hírt. Az azóta lezárult feltárásról, a kutatások eredményeiről és a maradványok sorsáról Patay Róbert régész tájékoztatta hírportálunkat.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

– A napokban fejeztük be a munkálatokat Abony határában – taglalta a szakértő. Hozzátette: a Ferenczy Múzeumi Centrum által végzett ásatásnak csupán a helyszíni szakasza zárult le. Nemsokára azonban több más munka is vár a kutatókra. – A nemrég feltárt leletek már Cegléden vannak. Ezeket az ottani raktárbázisunkon tisztítják meg… – mondta el.

Patay Róbert ezután a kutatások eredményeibe is beavatott.

– Munkálataink befejeztével arra derült fény, hogy a temető délnyugati irányban már nem folytatódik. Innen egyébként a szegényesebb sírok kerültek elő. Azaz olyanok, melyek kevés melléklettel rendelkeznek. Ez pedig azt is jelenti, hogy a közösségnek azon része temetkezett ide, akik kevésbé voltak tehetősek – mutatott rá.

Kérdésünkre, hogy a szkíták életmódjának vizsgálatához felhasználják-e az Abony környéki leletanyagot, megtudtuk, terveik közt szerepel a részletesebb elemzés.

– Amit viszont most tártunk fel, az ehhez még kevés, hiszen nem volt nagy a leletanyag. A tervünk az, hogy a teljes temetői anyagot, beleértve a 2003 és 2005 közötti feltárást is, egy részletes tanulmányban közöljük. Ez azonban egy ideig még várat magára – mondta.

Sokáig eltarthat még a helyi leletek dokumentálása – mondja Patay Róbert
Fotó: Mészáros János

Bár valószínűleg nem várható már újabb ásatás az egykori temetőben, a kutatók mégis figyelemmel kísérnék a helyszínt.

– Azt tervezzük, hogy ha a környéken levágják a kukoricát és felszántják a földet, akkor egy intenzív terepbejárást végzünk majd. Megnézzük, hogy a szántás hozott-e a felszínre újabb leleteket, és hogy lehet-e tudni valamit a temetkezési hely kiterjedéséről – ecsetelte a kutató.

Aki ezután arról beszélt, a szkíta maradványok dokumentálása akár még a jövő tavaszig, vagy a nyár elejéig is eltarthat.

– Most a nagy beruházásokkal kapcsolatos munkálatok az alapvető feladataink. Hiszen jelenleg egy vasútépítési projektben és két ipari parkban is dolgozunk. Így rengeteg munka vár ránk az elkövetkezendő időszakban. A tudományos kutatásokra éppen ezért csak ezek befejeztével kerülhet sor – zárta gondolatait a szakember.

Sokakat érdekel a feltárás, mások viszont már építkeznének

A népszerű közösségi oldalakon sok környékbeli lakos érdeklődött a feltárások iránt. Voltak, akik úgy gondolták, több hasonló munkára lenne szükség a térségben, mivel szerintük túl keveset tudunk az Abony környéki települések hajdani kultúrájáról és lakosságáról. Az évezredes leletanyagokról legalábbis mindenképp. Míg mások, ha tehetnék, visszafognák a kutatások számát, és nagyobb teret engednének a jelenlegi nagy beruházásoknak. Ők úgy vélik, az ásatások csökkentésével gyorsabban haladna például a 4-es út fejlesztése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!