Szolnok

2019.06.16. 11:30

A könyvek ünnepén mutatták be kiadványaikat

A múzeumi kiadványok színe-java képviseltette magát az ünnepi könyvhét pénteki eseményén. Az írások közt több olyat is bemutattak, melyek a jövőben a legfiatalabbak múzeumi neveléséhez is nagyban hozzájárulhatnak.

Hartai Gergely

A múzeum munkatársai saját alkotásaikat mutatták be a közönségnek az ünnepi könyvhét programján

Fotó: Hartai Gergely

– Ezen a héten indult el az ünnepi könyvhét, melyen a múzeum is megpróbál méltóképpen részt venni… – nyitotta meg a Damjanich János Múzeum könyvbemutatóját dr. Horváth László múzeumigazgató.

Az eseményen Gecse Annabella néprajzkutató „Fehérhímzéses textilek a Damjanich János Múzeum néprajzi gyűjteményéből” című munkáját is bemutatták. Emellett múzeumpedagógiai nevelést segítő kiadványokat is megismerhetett a közönség.

Dr. Horváth László elmondta, a múzeumpedagógia területén manapság jelentős változások zajlanak. Egyre hangsúlyosabb ugyanis a hazai múzeumok ez irányú tevékenysége. Így erre a területre az intézmény is nagy hangsúlyt helyez.

– A múzeumpedagógia feladata, hogy az adott korosztály nyelvére fordítsa le a múzeumi gyűjtemény anyagát. A Gyere velünk múzeumba! kiadványunkkal az volt a célunk, hogy a pedagógusoknak nyújtsunk segítséget a foglalkozások kiválasztásához, az óvodásoktól a középiskolás korosztályig – vette át a szót Pató Mária osztályvezető.

A múzeum munkatársai saját alkotásaikat mutatták be a közönségnek az ünnepi könyvhét programján
Fotó: Hartai Gergely

Mint mondta, jelenleg közel negyvenféle foglalkozáson ismerheti meg az intézmény érdekességeit a környék apraja-nagyja. Mindezt elsősorban a régészeti, képzőművészeti, helytörténeti és néprajzi állandó kiállításhoz igazodva. A tájékoztató füzetben azt is feltüntették, hogy mely tantárgyakhoz illeszkednek leginkább a pedagógiai programok.

– A „Minden korban gyermekkorban” című kiadványunkban igyekeztünk a gyerekek számára könnyen érthető formában bemutatni a régészeti munkát. Ezenfelül egy másik egységben arra világítunk rá, hogy mit csinált egy gyermek az adott régészeti korszakban.

– Milyen játékai voltak, hogy élt, milyen munkát végzett… – avatott be az érdekességekbe Pató Mária. Kovácsné dr. Kaposvári Gyöngyi múzeumigazgató-helyettes ezután arról beszélt, Tabán (P)anno néven hamarosan újabb kiállítást nyitnak meg, melyhez egy kötet is társul majd.

Világhírű művész munkáit is összegezték

Még január elején nyitotta meg kapuit a város Munkácsy-tárlata. Az azóta már lezárult kiállítással egy időben egy katalógus is megjelent. Csiszár Róbert, a múzeum munkatársa hangsúlyozta, a nagyközönség óriási érdeklődést mutatott az összeállítás iránt.

– A katalógust azzal a céllal adtuk ki, hogy a látogatók kezébe olyan kiadvány kerüljön, amely élő tárlatvezetés nélkül is hitelesen vezeti végig az érdeklődőket a kiállításban – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!