KUNSZENTMÁRTON

2019.10.28. 06:45

Hazatértek a Bozsik-kincsek

Színes kollekcióval gyarapodott a város Helytörténeti Múzeumának gyűjteménye.

P. Pusztai Nóra

Bálint Mihály gyűjtötte össze a kerámiákat

Forrás: Beküldött fotó

Még tavaly Bálint Mihály magángyűjtő, a kétszázhuszonegy darabot számláló Bozsik Kálmán kunszentmártoni fazekas mester kerámiakollekcióját ajánlotta megvételre a múzeum számára – mondta Hegedűs Krisztián, az intézmény igazgatóhelyettese.

Bozsik Kálmán azok közé az alföldi mesterek közé tartozott, aki felismerve a tizenkilencedik század második felében gyors polgárosodásnak indult vidéki társadalom új igényeit, változatos forma- és motívumvilágú kerámiáival vált híressé. A páratlan jelentőséggel bíró tárgyak megszerzésében dr. Barna Gábor is közbenjárt, az összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította.

Bálint Mihály gyűjtötte össze a kerámiákat
Fotó: Beküldött fotó

– A gyűjtemény már meg is érkezett a múzeumba, jelenleg a műtárgyak leltározása, digitalizálása zajlik – részletezte Hegedűs Krisztián.

A kerámiákat terveik szerint időszaki kiállításon mutatják be, s feldolgozásuk után a múzeum virtuális gyűjteményében is megtekinthetőek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!