Galériával

2020.01.24. 17:30

Kiállítással és népzenével ünnepelték a kultúra napját Füreden

Különleges kiállítással, népzenével, szavalással és színpadi műsorral ünnepelték meg a Magyar Kultúra Napját a Tisza-tó fővárosában.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Január 22-én a Kovács Pál Művelődési Központban nyílt meg Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész és tanítványainak Tűzben edzett örökség című kiállítása. A tárlatot Vargáné Morava Szilvia Judit, a Kiss Pál Múzeum muzeológusa ajánlotta.

– Mikor felkérést kaptam, eszembe jutott, hogy hétről hétre alkotunk a gyerekekkel, egy közös kiállítás nagyon jó lenne, ahol az ő munkáikat is bemutathatnánk – mondta az ismert keramikus, a Bán Zsigmond Református Általános Iskola, AMI és Óvoda kerámia tanszakának pedagógusa.

Saját munkái mellett kilenc tanítványának Fehérvári Virág, Irházi Panka, Nagy Ludovika, Szabó Balázs, Tóth Kornél, Csukor Fanni, Varga Ramóna, Újlakán Nándor és Varga Zádor legszebb alkotásait prezentálták.

– A kultúrát nem lehet örökölni. Elődeink kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi azt magának. Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk – idézte köszöntőjében a világhírű zeneszerző, Kodály Zoltán szavait Ujvári Imre polgármester.

Hangsúlyozta a kultúra fontosságát, majd kitért arra, hogy Tiszafüred különleges helyzetben van, mert a város méretét meghazudtoló módon gazdag kulturális értékekben. Ez tükröződik az épített örökségben, a tárgyi és írott emlékekben.

Az ünnepségen a himnusz szavalásával működött közre Bodó Árpádné, továbbá a Pipás Népzenei Együttes, valamint a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes néhány szólistája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!