Falusi Krónika

2020.02.10. 19:00

Színpadra léptek megyénk krónikásai Jászapátin

A Falusi Krónika elnevezésű olvasókörök, közösségek irodalmi megyei találkozóját Jászapátin rendezték meg szombaton a Pájer Antal Művelődési Házban.

Illés Anita

A jászteleki hölgyek jutottak tovább a gálára

Fotó: Illés Anita

A programot a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) hirdette meg, melyre az előadók verssel, novellával, saját, illetve helyi gyűjtés alapján feldolgozott elbeszéléssel, faluhistóriával jelentkeztek. Az eseményen Farkas Éva, az intézet megyei igazgatója és Török Károlyné, az NMI Szakmai Mintaprogram Központ vezetője köszöntötte a résztvevőket.

Az összetartozást, identitástudatot erősítő kezdeményezés célja, hogy olyan közösségek alakuljanak, mint régen az olvasókörök voltak, ahol az emberek megosztották egymással olvasmányélményeiket és jót beszélgettek. Megyénkből öt település, Alattyán, Jászberény, Jásztelek, Tiszaszentimre és Zagyvarékas krónikásai mutatkoztak be a találkozón.

Elsőként Vízi László, az alattyáni Hetedhét Theatrum színjátszókör tagja lépett színpadra, aki Napi Bözske című saját szerzeményét adta elő. Majd Ulviczki Sándor, a szolnoki Híd Színház előadója egy 1898-ban játszódó zagyvarékasi történetet mesélt el. A jászteleki Művelődési Ház Irodalmi Olvasókörének hölgyei Turóczi Lászlóné, Fülöp Istvánné és Mitiner Mária Vers a versben című közös produkciója ötvözte Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét a helyi, jászsági értékekkel.

A jászteleki hölgyek jutottak tovább a gálára
Fotó: Illés Anita

A tiszaszentimrei Ady Endre Művelődési Ház Olvasókörének két képviselője is bemutatkozott a rendezvényen. Papp Jánosné egy szerelmes históriát, Kóka Rozália Egy asszony két vétkecskéjét hozta el, Fűtő Tiborné pedig Nadányi Zoltán Julika meg a bika című művét adta elő. A fellépők sorában végül Mátics Béláné, a jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület elnöke Árva Jóska balladáját mondta el, amit Baranyi Ferenc Hortobágyi legendája örökített meg. Produkcióját népdal is gazdagította, mert vallja, hogy énekszó nélkül nincs falusi krónika.

A találkozón szakmai zsűri értékelte az előadásokat. A jászteleki trió „Kiváló krónikásai” Turóczi Lászlóné, Fülöp Istvánné és Mitiner Mária képviseli megyénket április 25-én a lakiteleki gálán.

Fotó: Illés Anita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!