JÁSZKUNSÁG

2020.04.11. 11:30

Az interneten közvetítik a költészet napjára szervezett programokat

A magyar költészet napja már évtizedek óta számít országos hagyománynak. József Attila születésnapján megannyi verses programot és műsort szerveznek. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt ezek sem a szokott módon zajlanak.

Munkatársainktól

– Mi egy izgalmas sorozattal készültünk a költészet napjára – mondta Czakóné Gacov Katalin, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár vezetője. – Felkértünk neves, kortárs költőket, hogy szavaljanak verseket, kifejezetten a szolnokiaknak címezve. Ezekből körülbelül negyedórás összeállításokat készítettünk, amelyeket egy héten át osztunk majd meg a YouTube-csatornánkon. Az első részt a költészet napján tekinthetik meg az érdeklődők – részletezte.

A túrkevei könyvtár szintén az internet segítségével emlékezik meg a jeles napról. Az intézmény dolgozói játékos feladatokkal várják olvasóikat a közösségi oldalon.

Molnárné Szonda Ildikó, a Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár könyvtárosa elmondta, egy ötfordulós játékot álmodott meg, amelyben klasszikus magyar és kortárs költők életművei és alkotásai szerepelnek. A helyesen megválaszolt kérdésekért pedig értékes könyvcsomagokat is nyerhetnek a játékos kedvű olvasók.

Az abonyi művelődési ház szintén készül a költészet napjára. Jandácsik Pál elmondta, a közösségi oldalakon emlékeznek meg a jeles napról.

– A művelődési ház dolgozói szavalnak majd verset. Emellett Zalán Tibor abonyi költő költészet napi gondolatait és versét is meghallgathatják az érdeklődők a városi könyvtár Facebook-oldalán – részletezte.

Martfűn szintén rendhagyó módon készülnek.

– Idén elmaradt a diákoknak kiírt szokásos szavalóverseny. Láttunk kezdeményezéseket, hogy online rendezik meg, nálunk csak a tervek között szerepel ez. A gyerekek készültek, egy részük már megtanulta a verseket, így nem veszne kárba a tanulás – hangsúlyozta Székácsné Tálas Gabriella, a Martfű Városi Könyvtár vezetője, aki hozzátette, a részletekről még nem egyeztettek az iskolákkal.

A minden évben hagyományosan összeállított ünnepi műsorban a martfűi verselők mellett egyéb helyi amatőr művészek is bemutatkozhatnak.

– Igyekszünk olyan módon az olvasók elé tárni a tervezett műsort, hogy megkértük az egyik versolvasót, vegye videóra előadásának egy szeletét. Pozitív üzenetű alkotásokat választott, melyeket a helyi média mellett a közösségi oldalon is megosztunk majd – jelezte az igazgató.

– Van még egy álmunk, több könyvtár csinál ilyet, hogy a költészet napja alkalmából kilógat egy lepedőt az ablakon, amin versidézetek vannak. Ha időnk engedi, ezt is megvalósítjuk – fűzte hozzá a könyvtárvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!