művésztelep

2020.06.01. 07:00

Angyalt ajándékoztak a szolnoki szobrászok

A megújuló Szolnoki Művésztelep egyik messziről is látható pontjára került a Munkácsy-díjas művész alkotása.

Szoljon.hu/V.B.E.

Forrás: Beküldött fotó

A felújítás minden részletre kiterjed a Szolnoki Művésztelepen. Így a szolnokiak által műromként ismert épületre is, ami a város felőli oldalon áll. Annyira igaz ez, hogy nyugodtan hívhatjuk ezentúl művész bástyának vagy művész toronynak.

– Az ötletelésből, amihez Baráth Fábián is hozzájárult, alakult ki bennem a védőangyal gondolata. Ennek előzménye Verebes György festőművész egyik korábbi rajzához kötődik, amit nyomat formájában a városiak közül többen őriznek egy régebbi kiállítás emlékeként. A kozmikus gyűrűfonaton lép az angyal, életünk időkerekét taposva, mintha ő pörgetné. De ez egyben a folytonosságot is jelképezi a művésztelep létében. Védelem alá helyezve a művésztelep lakóit, ahogy az egy rendes védőangyalhoz illik – ecsetelte az alkotó, Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész.

– Álmosdi Árpád építész, a művésztelep megújulási munkáinak vezetője említette meg nekünk, hogy a művész torony tetejére csúcsdísz kellene, ami még a város felől is látszani fog. Így hát ötletelni kezdtünk mi hárman szobrászok, Szabó György, Révi Norbert és magam. Azután Szabó György megmintázta az angyalt. Maradt még korábbról bronz anyagom, így nekiálltunk a öntésnek és megszületett az oromdísz, ami azóta már az időközben elkészült tetőt ékesíti – tette hozzá Baráth Fábián szobrászművész.

A szobrászok ajándéka tehát már a helyére került és ezzel újabb elemmel gazdagodik a várnegyed. A Vártemplom elkészült felújítása, a befejezés előtt álló Várkapu Látogatóközpont és a művésztelep folyamatban lévő munkálatai után a terület Szolnok egy varázslatos szeglete lesz. Ami fölött immár egy angyal is őrködik.

Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!