Galériával

2020.06.21. 15:34

Gyermekkora kincses emlékeit festi a fényszarusi származású alkotó

„Az idő nem fontos…” címmel nyílt meg pénteken délután Ézsiás Gyöngyike első önálló kiállítása Jászfényszarun, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermében.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság meghívására a koronavírus-járvány miatt hosszú idő után ezen a különleges tárlaton találkoztak először a művészetkedvelők. Az eseményen Bordásné Kovács Katalin, a kulturális intézmény igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az alkotó Jászfényszaruról származik. Gyökereihez, ősei emlékéhez és a Jászság csodálatos világához ezer szállal kötődik és most képeivel visszatért oda, ahonnan elindult. A háromgyermekes édesanya kiállítását Farkas Edit, a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója nyitotta meg.

– Családtudata mellett ott van a másik állandó feladata a festés. Kutatja a körülötte lévő világot, annak megismerése és megértése a cél a legkisebb elemeken keresztül, hogy aztán ezt formákká, képekké alakítsa – ezekkel a gondolatokkal mutatta be az alkotót, aki több helyen is a rajzmeditáció eszközeit alkalmazza.

– A színek, a formák és az azokat felépítő vonalak segítségével kel életre a kép. A tárlaton látható alkotások témája a természet és az ember, aki érez. Illatokat, ízeket, színeket, hangokat és családot. Az érzések kivetülései, képi megfogalmazásai kerültek a falakra – tette hozzá Farkas Edit. Az eseményen társművészetként, a zene is jelen volt. Népszerű melódiákkal közreműködött Czibolya Éva énekes.

A rendezvény végén Ézsiás Gyöngyike elmondta: ajándékként éli meg, hogy Jászfényszarun lehet az első önálló kiállítása, ott, ahol született. „Ugyan szüleimet még apró koromban másfelé sodorta az élet, de ide gyakorta visszajárva ez a vidék megmaradt gyermekkorom kincses ládájának, amit felnőttként is kinyitok még néhanap, s jó hagyni, hogy a régvolt kalandok átmelegítsék újra szívemet” – írta bemutatkozójában. Gyermekkora emlékeit, élményeit elraktározta az elméje és ezek, mint akár a gejzír előtörnek képek formájában. Ezeket a vászonra festett csodás pillanatokat, érzéseket ismerhette meg a közönség Jászfényszarun.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!