évforduló

2020.06.09. 07:00

Októberben pótolná elmaradt rendezvényeit a kunhegyesi csoport

A térség kulturális életének meghatározó szereplője a kunhegyesi Búzavirág Népdalkör és Hajdina Citerazenekar. A hagyományőrző csoport idén ünnepi fennállásának huszadik évfordulóját. Bár a koronavírus-járvány felülírta az eredeti elképzeléseket, még idén megtartják ünnepi műsorukat.

Ujvári László

Az elmúlt időszakban öt arany- és egy ezüst minősítést szerzett a kunhegyesi népdalkör

Fotó: Ujvári László

A városi események állandó résztvevője az idén húszesztendős csoport. Szinte minden ünnepségen, kisebb-nagyobb rendezvényen színpadra lépnek, de a környék programjainak is gyakori vendégei.

– A citerának nagy hagyománya van Kunhegyesen, mindig volt citerazenekar vagy olyan csoport a városban, amely magas szinten művelte – kezdte Szentpéteriné Lévai Mária, a zenekar vezetője. – A hetvenes években például olyan zenekar működött a városban, melynek tagjai között egy oldalfúvós klarinétos is volt – idézte fel.

Az az együttes egészen rádiófelvételig jutott, ami zenész berkekben szép eredménynek számít. A nyolcvanas években a nyugdíjasklub akkori tagjai között egy idős úr, Kéri Mátyás citerázott és tanított fiatalokat a bonyolult hangszer kezelésére. Egyre több fiatal kapcsolódott be a munkába, végül a nyugdíjas klub köré tömörülve létrejött egy citerás csoport az évtized közepén.

Az elmúlt időszakban öt arany- és egy ezüst minősítést szerzett a kunhegyesi népdalkör
Fotó: Ujvári László

– Magam is akkor kezdtem, egész fiatalon ismerkedtem meg a citerával – mondta.

Kisújszálláson létrehozták a Nagykunsági Citerazenekart, ahol heten citeráztak, többnyire az Árvácska Néptánccsoportot kísérték. Közel három évig játszottak együtt, számos alkalommal jártak a határon túl és Európa több pontján. Aztán a családalapítás átrendezte a sorokat, egy ideig háttérbe szorult a citerázás. Otthon, Kunhegyesen szerettek volna létrehozni egy olyan hagyományőrző csoportot, melynek működésében meghatározó a jellegzetes hangszer.

– Ekkor indult a Hajdina Citerazenekar története, 1999-ben, egy évvel később pedig hívtuk a hölgytársakat, hogy csatlakozzanak hozzánk, mert a jó produkcióhoz énekhang is szükséges – magyarázta Szentpéteriné Lévai Mária.

Az ezredfordulón indult útjára a két évtizedes sikertörténet, mely azóta a térség és a megye meghatározó hagyományőrző csoportja lett. A népdalkör és a citerazenekar azóta is tökéletesen kiegészíti egymást.

– A közös munka mellett külön saját útját is járta a két együttes. Első közös fellépésünk 2001-ben volt, mikor egy helyi népdalcsokrot adtunk elő Szabó Lajos gyűjtéséből – emlékezett vissza Lévai Éva, a népdalkör vezetője.

Az elmúlt időszakban öt arany- és egy ezüst minősítést szereztek. Egyik legnagyobb elismerésüknek a 2012-ben kapott Pro Cultura Kunhegyes díjat tekintik. A csoport jelenleg tizennégy főt számlál, legfiatalabb tagjuk kilencéves.

– Idén még színpadra léptünk a Magyar Kultúra Napján és a véradók köszöntésekor, azonban a járványhelyzet miatt már több mint két hónapja nem tartottunk semmilyen összejövetelt – részletezte Lévai Éva.

Várják az első közös próbát

Mivel a csoport többsége az idősebb korosztályba tartozik, esetükben nem készségszintű a digitális eszközök kezelése. A személyes kapcsolatot részesítik előnyben, már nagyon várják az első közös próbát.

Március közepén a húszéves jubileumi koncertjükre készültek, azonban halasztani kényszerültek. A tervek szerint még idén ősszel, talán októberben sor kerülhet az ünnepi alkalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!