galériával

2020.08.08. 19:00

A neves polihisztor divatrajzaiból nyílt kiállítás Jászberényben

Hamza Lehel Mária (1906-1997) divattervező, iparművész, újságíró, világot látott huszadik századi polihisztor nő legszebb divatrajzaiból nyílt időszaki kiállítás csütörtökön a Jász Múzeumban.

Illés Anita

Férje, Hamza Dezső Ákos híres filmrendező, festő- és szobrászművész volt. A házaspár életműve Magyarországtól távol, Franciaországban, Olaszországban és Brazíliában teljesedett ki. 1989-ben tértek vissza hazájukba, Jászberényben telepedtek le. Egykori berényi lakóházukban huszonöt éve nyitotta meg kapuit a Hamza Múzeum, mely őrzi a művészházaspár hagyatékát. E jeles jubileum alkalmából a közönség újra megcsodálhatja a tervező divatkollekcióját.

Megnyitóján Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója és Farkas Edit, a Hamza Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A két intézmény munkatársainak összefogásával valósult meg a hatvankilenc rajzot számos kiegészítővel és tárggyal bemutató tárlat. Egyik különlegessége, hogy néhány grafika életre is kelt. Ügyes kezű jászsági varrónők, Besenyei Ildikó, Borbásné Budai Valéria, Donkóné Birkás Tünde és Tajti Erzsébet ugyanis anyagba álmodták és elkészítették a ruhakölteményeket.

Hamza Lehel Mária több hazai és külföldi lapban publikált. A Dél-amerikai Magyar Újságban megjelent korabeli cikkei is színesítik a divatrajz bemutatót. Az eseményen Molnár-Madarász Melinda „Meyke” divattervező időutazásra hívott a huszadik század divatvilágába. Megidézte a művész személyiségét, életútját és a közönség figyelmébe ajánlotta a kiállítást.

— Véleményem szerint a polihisztor kifejezés a kulturális területen egy olyan embert jelöl, aki mindvégig meg tudja őrizni és ki tudja teljesíteni kreativitását, kíváncsiságát, az élet dolgaira való rácsodálkozását és gyermeki énjét. Mária néni mindvégig, egészen kilencvenegy éves koráig meg tudta őrizni ezeket a tulajdonságokat – mondta.

A Hamza házaspár harminchat évig élt Sao Paolo-ban, ahol Mária a brazil hölgyek ízlését alakította. Kapcsolatban állt a leghíresebb divatcégekkel és rendszeresen részt vett Coco Chanel, Pierre Cardin, Nina Ricci divatóriások bemutatóin. A kiállításon megelevenedik a huszadik század strandviselete, menyasszonyi és koktélruhái, kiegészítői és hétköznapi viselete. Vass Mária énekes és Balogh József zongoraművész a rendezvényen Karády Katalin híres melódiáival idézte fel a kor hangulatát, melyben a Hamza házaspár élt és alkotott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!