cipőlelet

2020.09.22. 14:00

Több száz éves lábbelit mentettek meg a szolnoki múzeum régészei

A közelmúltbeli várásatásnak köszönhetően számos új információt tudhattunk meg a helyi erősség múltjáról. A történelmi épület területén nem csupán török kori, de annál korábbi korszakok leleteire is ráleltek a kutatók. Egyebek mellett napvilágot látott egy XIII. századi cipő, melyet konzerválását követően a Damjanich múzeumban őriznek.

Hartai Gergely

A vélhetően női, 32-es méretű lábbelit fénytől elzárt helyen őrzik – mutatta dr. Kertész Róbert

Fotó: Hartai Gergely

– A bal lábas, oldalfűzős bokacipőt annak idején négy fűzőlyukkal látták el. A boka résznél körbefutó, függőleges bemetszéseket láthatunk – elemezte a csaknem nyolcszáz éves lábbeli díszítését dr. Kertész Róbert. A múzeum régésze ezután a ritka lelet jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a cipő vizsgálatakor következtetni lehet a kor lábbeliviseletének főbb jellemzőire.

– Óriási munka volt a lelet konzerválása és megmentése, melyet Szabó Melinda kolléganőnk és a Magyar Nemzeti Múzeum bőrrestaurátora, Várhegyi Zsuzsanna végzett el – tudtuk meg.

A vélhetően női, 32-es méretű lábbelit fénytől elzárt helyen őrzik – mutatta dr. Kertész Róbert
Fotó: Hartai Gergely

Dr. Kertész Róbert kiemelte, a vélhetően női, 32-es méretű lábbelit speciális körülmények között, fénytől elzárt helyen őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!