Kabdebon Szabolcs

2020.11.22. 15:30

A szolnoki helikopterbázis hadnagyának élete a népzene és a néptánc

Nyár óta fiatal és ambiciózus művészeti vezető felel a jövőre hetvenöt esztendős Tisza Táncegyüttes (TTE) szakmai munkájáért. A harminckét éves Kabdebon Szabolcsot júniusban, pályázat útján választották ki a nemes feladatra. Értékes örökség birtokába került, melyet olyan Állami, Kossuth- és Prima díjas, egyéb művészeti kitüntetett nagyságok hagytak hátra, mint Tímár Sándor, Sajti Sándor, Várhelyi Lajos, Erdélyi Tibor és Mihályi Gábor.

Mészáros Géza

Forrás: Beküldött fotó

Szabolcs szülei, sőt, azok felmenői anyai és apai szálon is borsodiak, ám a családfa ezen ága már-már szolnokinak mondható. Édesapja egykoron a Kilián György Repülőtiszti Főiskolán volt kollégiumi nevelőtanár. Majd nyugállományba vonulásáig a szolnoki bázis logisztikai zászlóaljának törzsfőnökeként szolgált.

Édesanyja, valaha a martfűi cipészeti iskola diákja, ugyancsak hivatásos katona, a mai napig aktívként a szolnoki helyőrségben szolgál, mégpedig a logisztikai főnökség haditechnikai részlegén. A Szolnokról Borsod felé zakatoló vonaton akadt meg egymáson a tekintetük.

Két fiuk közül a kisebbik, Szabolcs viszi tovább a honvédségi vonalat, az idősebbik a kereskedelemben találta meg a számításait. A családtagok többsége tehát a haza szolgálata mellett tette le esküjét, vénájukban azonban sokrétű művészeti vér is csordogál.

– Dédnagyapám kitűnő harmonikás, valamint kántor volt, a mamám pedig remekül énekel és táncol, míg Kabdebon János keresztapám fazekasmesterként irodalmi pályázatokat nyer. Az unokatestvérem a Színművészeti Egyetemen hallgató, fellép, színdarabokat rendez. Az én életem pedig a néptánc és a népzene.

– Mindehhez remek alapokat kaptam a szandaszőlősi alapfokú művészeti általános iskolában. Tulajdonképpen itt fedezett fel Kovács Misi bácsi, a Tisza Táncegyüttes tiszteletbeli elnöke és Simon Gyula, a csoport akkori művészeti vezetője. Tizenöt éves voltam.

– Állítólag megtetszett nekik az egyik műsor, melyben táncoltam. Invitáltak, hogy menjek a tiszások közé, én pedig elfogadtam a meghívást – tekintettünk vissza a TTE új művészeti vezetőjének ifjúkori pályafutására.

Szabolcs élete akkortól fogva még mozgalmasabb lett. Táncpróbák, fellépések, turnék, utazások... Alig tizennyolc esztendős volt, amikor Asztalos Kiss Zsuzsanna és Simon Gyula lehetőséget biztosított számára, hogy a megyeszékhely környékbeli településein működő néptánccsoportok munkáját segítse, az ottani táncházak életét lendítse fel.

Szabolcs (elöl) a próbákból is kiveszi a részét. A táncegyüttesnek hét csoportja van – az egészen kicsiktől a szeniorokig, amatőrök és félprofik táncolnak együtt a megyeszékhelyen
Fotó: Kiss János

Szolnoki próbái mellett átruccant Abonyba, Martfűre, Zagyvarékasra, Nagyrévre, Törökszentmiklósra és Rákóczifalvára is, ahol a nosztalgiázó felnőtteken túl a hagyományok iránt érdeklődő gyermekeket tanította a különböző tájegységek néptánclépéseire.

– Régóta nagyon aktív életet élek. Katonai sulit végeztem az altiszti akadémián, ami után a magyar honvédség lett a munkahelyem. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison helikopterszerelő, hajtómű-mechanikusként dolgoztam tíz évig, majd két éve a bázis kommunikációs tisztjeként szolgálok hadnagyi rendfokozatban – beszél hivatásáról is Kabdebon hadnagy.

Aki néhány éve az afganisztáni misszióból hazaküldött magyarpalatkai korcsost táncoló videójával, valamint a tavaszi járványidő alatt a szolnoki helyőrség egyik hangárjában a „Legényesezz otthon!” kihívásnak eleget téve vált a közösségi oldalakon keresztül országosan is népszerűvé.

A Tisza Táncegyüttes vezetősége idén tavasszal írta ki az országos pályázatot a művészeti vezetői tisztségre. A korábbi szakmai elöljárók kényszerűségből nem tudták tovább vállalni a munkát. Asztalos Kiss Zsuzsanna már évekkel korábban elköltözött Szolnokról, Simon Gyula pedig 2019 decemberében lemondott, így megüresedett a poszt.

Szabolcs, aki az elmúlt években elvégezte a Táncművészeti Egyetemet is, beadta a pályázatát, és végül az ő jelentkezését fogadta el Horváth Róbert, a Tisza Táncegyüttes elnöke részvételével felálló szakmai grémium egy közgyűlés keretében.

A Tisza Táncegyüttes több fontos fellépésre is készül jövőre
Fotó: Beküldött fotó

– Táncegyüttesünknek jelenleg hét csoportja van, az utánpótlástól a szeniorokig, amatőrök és félprofik, sok-sok ügyes, buzgó, tehetséges tagot számlálunk. Egyedül azonban részemről lehetetlenség lenne minden együttes életét személyesen felügyelni. Minden csoportnak van külön vezetője, a művészeti vezetői munkát pedig szinte egyenrangúan viszi velem együtt Bólya-Nánási Alexandra és férje, Bólya Dávid, kiváló és sokszor kitüntetett táncpedagógusok.

– Amikor a járvány első hulláma lecsengett, ez év nyarán óriási kedvvel vágott bele mindannyiunk a munkába. Sok tervünk volt, és bármennyire is szerettük volna megvalósítani, a második hullám minden elképzelésünket elsodort. Készültünk két korábbi táncosunk és művészeti vezetőnk, Tímár Sanyi bácsi és Erdélyi Tibi bácsi megünneplésére.

– Utóbbi köszöntése a fővárosban, a Hagyományok Házában lett volna, előbbit pedig a szeptemberi szolnoki, város-napi ünnepségen leptük volna meg egy régebbi koreográfiájával és műsorával, a Jászkun táncokkal.

– Remélhetően a jövő évi, XXVI. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon és a hetvenöt éves Tisza Táncegyüttes jubileumi gálaműsorára összeállított programjával pótolhatjuk majd az elmaradt ünnepléseket. Úgy isten igazából ekkortól tekinthetem majd magamat valóban a TTE művészeti vezetőjének – tette hozzá az elmúlt években szólótáncosként is számos elismerést bezsebelő táncművész.

Kabdebon Szabolcs arról is szólt, hogy a katonai pályája és a Tisza Táncegyüttesben végzett szakmai munkája mellett már csak a rákóczifalvai alapfokú művészeti iskola tevékenységére van elegendő ideje és energiája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!