Galériával

2020.11.11. 14:00

Különleges grafikákból nyílt kiállítás Jászberényben

Grafikai reflexiók címmel nyílt meg kedden este Bugyi István József grafikus és Lisányi Endre képzőművész-esztéta közös kiállítása Jászberényben, a Lehel Film-Színház galériájában.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

– A művészek sok esetben azonos gondolkodásúak, azonban természetükből adódóan mégis eltérőek – kezdte Maldrik Gábor zománcműves, aki a művek egymáshoz igazodását, kölcsönhatásukat, energiájukat és forrásuk eredetét bemutatva ajánlotta a tárlatot a közönség figyelmébe.

Lisányi Endre elméleti megközelítésből, tudományos, művészettörténeti és képzőművészeti felfogásból közelít egy-egy témához. Ezek a gondolatok ideológiai síkon alaposan átgondolva törnek fel a mélyből a felszínre, hogy különböző technikákkal találkozva műalkotássá váljanak. Másfajta gondolatrögzítést tanít Bugyi István József. Ő maga is tanul, neves alkotótelepek rendszeres résztvevője. A megszerzett, átszűrt tudást átadja tanítványainak, kortársainak – szólt a művészek munkásságáról Maldrik Gábor.

Ezután a képzeletbeli vándorbotot felkapva kalauzolta el a résztvevőket a kiállított képek filozófiai és spirituális üzeneteket közvetítő világába. A kalandozás során megismerhettük többek között a zen-buddhizmus gondolatiságát. Feltárult a természetben rejlő erő és rendezettség. Az alkotások arra szintén felhívták a figyelmet, hogy milyen kapcsolatban vagyunk környezetünkkel és saját belső világunkkal.

Társművészetként a zene is jelen volt a rendezvényen, közreműködött Burai Balázs zongoraművész. A járványügyi korlátozások miatt a tárlat egy ideig csak online lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!