Baráth Fábián

2021.01.04. 20:00

New Yorkba került a szolnoki művész alkotása

Baráth Fábián szobrászművész Karády Katalinról mintázott domborművét avatták föl a napokban New Yorkban.

Vágó B. Endre

Forrás: Nagy Zopán

Mint arról olvasóinknak is beszámoltunk, az emléktáblát New York egykori magyar negyedében avatták föl, ahol az énekes- és színésznő a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található házban élt 1990-ben bekövetkezett haláláig.

A Szolnoki Művésztelepen alkotó Baráth Fábián szobrászművészt kérdeztük az alkotás történetéről és arról, hogy került a dombormű Amerikába.

Fotó: Verebes-Nagy Edit

– Még régebben, Lettországba rendelt tőlem az ottani nagykövetségünk Báthory Istvánról domborművet. Valkába, egy kistelepülésre a lett-észt határra adta ajándékba Magyarország a jelentős magyar történelmi szermélyiségről, erdélyi fejedelemről és lengyel királyról készült domborművet – kezdte a beszélgetést az alkotó.

– Az a diplomatánk, aki az ügyet intézte, azóta átkerült New Yorkba, az ottani konzulátusunkra. A jól megvalósított közös projekt alapján kaptam az új megbízást, hogy készítsek domborművet Karády Katalinról egy emléktáblához. Annak a háznak a falán leplezték le, ahol Karády élt és a ház udvarát is az emlékére nevezték el. Bár korábban is készítettem domborműveket Magyarországra és külföldre, de számomra is váratlan sikere lett ennek a munkámnak. Szerintem inkább Karády szellemének és népszerűségének köszönhető ez, mint nekem – mondta Baráth Fábián.

– Az én szemszögemből szomorú életút Karádyé, hogy elveszítette a vőlegényét. Mélyen lehangol, hogy egy ilyen értékű művésznek ez a sors jutott, hogy el kellett hagynia az országot. De nem szomorú portrét akartam mintázni, mással próbálkoztam. Karádyt fimekből és stúdiófotókról ismerjük. Ezeken mindig tökéletes sminkben látható, nyilván vigyázott is, hogy mi jelenik meg róla. De a sminkelés velejárója, hogy például a száj vonalát máshogy mutatja, a szemét más ívre rajzolja, mint ahol eredetileg van. Próbáltam mintázás közben átlátni ezen a sminken és megragadni egy olyan Karádyt az idol mögött, aki egy valódi személy – hangsúlyozta a szobrász.

Katalin Karády Memorial Courtyard, New York
Fotó: Magyarország New York-i Főkonzulátusa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!