mérföldkő

2021.03.18. 20:00

A Vatikánban állították ki a kunhegyesi Czupp Pál egyik faragását

Két évtizede már, hogy a betlehemi pályázatok rendszeres résztvevője a kunhegyesi fafaragó népi iparművész. Czupp Pál a pályafutása egyik legnagyobb sikereként könyvelte el, mikor a tavalyi év végén – közel egy hónapig – a Vatikánban állították ki az egyik faragását.

Ujvári László

Czupp Pál mutatja a Rákóczifalvára készített, védőszenteket – Szent Lászlót (balra) és Szent Flóriánt – ábrázoló munkáit

Fotó: Ujvári László

– December 13-a és január 10-e között volt látható az egyik faragásom a Vatikánban. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a hét magyar kézműves egyike lehettem, akik képviselték Magyarországot – idézte fel a nem mindennapi történést hírportálunknak.

– A világ harminc országából több mint száz alkotás érkezett a pápai törpeállamba. A járványhelyzetre való tekintettel szabadtéri kiállítóhelyen mutatták be azokat, a Szent Péter teret övező oszlopcsarnok egyik szárnyában – részletezte.

A tárlatot képező anyagot az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának tagjai válogatták ki. Ennek egyik eleme lett Czupp Pál A Szent Család megpihen című alkotása, melyben dió- és vadkörtefa kérgében látható Mária, Jézus és József alakja.

Czupp Pál mutatja a Rákóczifalvára készített, védőszenteket – Szent Lászlót (balra) és Szent Flóriánt – ábrázoló munkáit

A fafaragó évente hat-nyolc önálló kiállítással örvendezteti meg a művészetkedvelő közönséget, tavaly azonban minden ajtót bezárt a koronavírus, ami tovább emeli a vatikáni bemutatkozás jelentőségét. Nemrégiben két védőszentet – Szent Flóriánt és Szent Lászlót – álmodott szoborba, melyek Rákóczifalvára, az egykori Eiler-ház helyén épülő tűzoltó- és polgárőrszékház homlokzatára költöznek majd. Bevallása szerint nem volt könnyű a védőszentek kifaragása, a téma ugyanakkor nem ismeretlen számára.

– A szentekkel kapcsolatos megbízatásaim tavaly kezdődtek, Nepomuki Szent János, Szent László és Szent Kristóf két és fél méter magas szobrainak a faragásával. Közös hármójukban a vízhez való kötődés – magyarázta. – Hazánk első vízügyi emlékparkjába készítettem őket, melyet a szolnoki Tiszaligetben alakítanak ki – fűzte hozzá.

Mint megtudtuk, nemcsak szakmai mérföldkövet ért el a közelmúltban Czupp Pál, hamarosan a magánéletében is jelentős állomáshoz érkezik. Minden reggel vágja a centit, ugyanúgy, mint negyven évvel ezelőtt a honvédségtől való leszerelése előtt, hiszen április 6-án nyugdíjba megy.

– Harmincegy éve már, hogy először vésőt fogtam, szerencsére a koronavírus-járvány, és az emiatt bevezetett szigorítások nem korlátoznak a faragásban, hiszen itthon, a saját műhelyemben dolgozok – vezetett körbe. – Nyugdíjasként is szeretnék még néhány évtizedet alkotómunkával tölteni, ezért is regisztráltam a védőoltásra, és fogadtam el a számomra felajánlott kínai vakcinát. Úgy gondolom, ez kulcsfontosságú a célom elérésében, hogy még sokáig faraghassak – hangsúlyozta.

Frappáns szakmai hasonlattal felelt az ilyenkor elkerülhetetlen kérdésre: miért pont a kínai? Mint fogalmazott: nem az számít, melyik országban gyártották a vésőt, a lényeg, hogy éles legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!