Galériával

2021.03.16. 17:30

Száztíz éves titkokat őrzött a Tiszaföldváron talált időkapszula

Még tavaly nyáron bukkantak időkapszulára a tiszaföldvári református templom felújítása közben. Az építkezés során a torony csillag- és zászlódísze alatti gömbben leltek rá. Mára restaurálták az iratokat és a fotót is, melyeket jelenleg a Tiszaföldvári Földrajzi Múzeumban őriznek.

P. Pusztai Nóra

210223_Múzeum_Tiszaföldvár_TK

Fotó: Tömösközi Károly

A főtéren álló református templomot tavaly nyáron kezdték felújítani. Egy huszadik század eleji fotót és néhány korabeli dokumentumot rejtett a toronyban megtalált időkapszula.

– Rézkapszulában egy pecsétviasszal lezárt, huszonöt centiméter magas, öt centiméter átmérőjű, erős falú üveghenger védte közel száztizenöt éven át az 1906. július 6-án keltezett papíralapú dokumentumokat – tájékoztatta hírportálunkat a részletekről Béres Mária, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója.

Egy huszadik század eleji fotót és néhány korabeli dokumentumot rejtett a toronyban megtalált időkapszula – mondja Béres Mária múzeumigazgató
Fotó: Tömösközi Károly

Kifejtette: a különleges – az általuk elért és megkérdezett restaurátorok által sem ismert – papírtípusra gyöngybetűkkel, kézírással rögzített sorok ifj. Nagy Ferenc mérnök és az építkezés idején lelkészi szolgálatot teljesítő Tóth Bertalan munkái.

A nagyobb méretű dokumentum az „Ev. Ref. Templom torony újraépítésének emlékére a Tiszaföldvár Község Elöljárósága és Kép­vi­se­lő­­tes­tü­le­te.” feliratot viseli. Az elöljáróság tagjai között az akkori bíró neve mellett szerepel a főjegyző, községi orvos és két szülésznő is.

– Az iratokból kiderül a harminckét legtöbb adót fizető neve és a korabeli képviselőké is, az utóbbiak alkotta testület élén Tóth Bertalan református lelkész állt – tette hozzá.

Külön tüntették fel az egyházi hivatalnokokat, presbitereket, ezen szerepel az 1899-es évszámmal ellátott református egyházi körpecsét is.

Az időkapszula egy, a régi tornyot megörökítő fotót is tartalmazott.

Az egyik tekercsen Tóth Bertalan lelkész kézírása olvasható, melyben kifejtette az akkori munkafolyamatokat, név szerint sorolva fel azokat is, akik hozzájárultak a felújításhoz.

– A dokumentumok pontos és hiteles másolatait a jelenleg zajló felújítás végére múzeumunk szeretné a gyülekezet részére elkészíttetni és azt bemutatásra átadni. A közeljövőben, különösen a Tóth Bertalan írásában nehezen olvasható neveket – pontosítása után – teljes terjedelmükben a földváriak elé tárjuk, hadd legyenek büszkék a templomépítő felmenőikre – emelte ki Béres Mária múzeum­igazgató.

Kiállításon mutatnák be

Muzsik Tamás református lelkész megkeresésünkre elmondta, bár jól dokumentált az egyházközösség története, mégis elképzelhető, hogy a városban lesznek olyanok, akik elődeikre ismernek. A tervek szerint májusra készülhetnek el a felújítási munkálatokkal, a templomszentelő istentisztelet időpontját nyárra tűzik ki.

– Próbáljuk megtalálni a lehetőséget, hogy amint az iratok visszakerülnek a múzeumból, múltbeli érdekességként kiállíthassuk azokat – számolt be az elképzelésekről Muzsik Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!