információs tábla

2021.04.12. 11:28

A múzeum oldalára navigál a járdára felfestett QR-kód Cegléden

A Rákóczi út és a Múzeum utca sarkán készült el Cegléd első festett QR-kódja, amely a Kossuth Múzeum honlapjára kalauzolja el a virtuális látogatóközönséget. A korszerű információs pontokat a város középületeire is kiterjesztenék.

Hartai Gergely

Zakar József, a múzeumi QR-kód ötletgazdája lapunknak is megmutatta alkotását

Fotó: Nagy Balázs

– Régóta szeretnénk elhelyezni egy emléktáblát a múzeum falán ifjabb Nagy István tiszteletére. Ő volt az, aki megtervezte az intézmény épületét – osztotta meg gondolatait a QR-kód ötletének hátteréről Reznák Erzsébet. A Kossuth Múzeum igazgatónője elmondta: a modern technika ezen vívmányával szerettek volna lehetőséget biztosítani arra, hogy minél több információt oszthassanak meg az érdeklődőkkel.

– Zakar József múzeumpedagógusunknak jutott eszébe, hogyha az építész emléktáblájára QR-kódot teszünk, akkor az egyúttal információs táblaként is működhetne. Az ő ötlete volt az is, hogy a kódot az utcára is fel lehetne festeni. A képzőművészet terén egyaránt jártas kollégám készített egy sablont, ennek segítségével festette fel a kódot az utca sarkára. Így immár ennek használatával is számos érdekességet találhatnak az érdeklődők a múzeum honlapján – részletezte az igazgatónő.

Megtudtuk tőle, hogy ezáltal a mobiltelefonokon az intézmény több gyűjteménye is böngészhető, például a ceglédi képeslapgyűjtemény és a múzeum régi fotókból álló kollekciója. Hamarosan közzéteszik a gyászjelentés-gyűjteményt, de sorra kerül a Patkós Irma színésznőről szóló kiállítás is.

Reznák Erzsébet hangsúlyozta: a kód elhelyezése azért sem jelentéktelen tény, mivel a mai fiatalokkal a kor informatikai eszközeivel lehet igazán jól kommunikálni. A formabontó ötlet ezért nekik is szól.

– Reményt és igényt egyaránt látok arra, hogy a fiatalabbak ilyen módon ismerkedjenek meg a muzeális értékekkel. Ugyanakkor tudatosan törekszünk rá, hogy ne csak a fiatalok, hanem mások is használják a legújabb technikát, amely különösen kapóra jön számunkra a múzeumok zárvatartása idején – fogalmazott.

Az intézmény vezetője arról is beszámolt, hogy mindenképpen kiteszik a múzeum falára ifjabb Nagy István, a magyar szecessziós építészet egyik nagy alakjának emléktábláját. A plakettet – melyre szintén kikerül majd a QR-kód – várhatóan heteken belül elhelyezik.

Zakar József, a múzeumi QR-kód ötletgazdája hírportálunknak is megmutatta alkotását
Fotó: Nagy Balázs

Ám nem ez lenne az egyetlen modern ismeretterjesztő megoldás a városban.

– Beadtunk egy pályázatot azzal a céllal, hogy hasonló információs táblákat helyezhessünk el Cegléd középületein. Ehhez a múzeum anyagi ereje kevés, de a szellemi tudásunk megvan hozzá. Abban reménykedünk, hogy sikerül elindítani egy folyamatot. Úgy látjuk ugyanis, hogy hozzájárul a város idegenforgalmához, ha a turisták ilyen formában is tájékozódhatnak a legjelentősebb épületeinkről. E téren egyébként nagyon jó az együttműködésünk a Kossuth Művelődési Házzal, a Tourinform-irodával és a városi könyvtárral – közölte Reznák Erzsébet.

Ezután hozzáfűzte: nagy öröm, hogy ők készítették el a város első festett, és mindenki számára könnyedén elérhető QR-kódját. Tapasztalatai szerint ugyanis nagy sikere van a különféle múzeumi érdekességek internetes jelenlétének. A Facebookon nemrég elindított képeslaptörténeti sorozatukra például több ezren voltak kíváncsiak az elmúlt időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!