Videóval

2021.04.29. 14:30

Harminckilenc éves a tánc világnapja

A tánc világnapja, vagy más néven a nemzetközi táncnap 1982 óta létezik. Az ünnepet az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre.

Szoljon.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki, és méltó arra, hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be.”

/Cesare Negri/

A nemzetközi táncnap vagy a tánc világnapja április 29-én van. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára rakták.

A nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy elérjék, minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Ahogy sok más is, úgy ennek az eseménynek a megünneplése is rendhagyó idén. Többek között a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház is online gálaműsorral köszönti a tánc világnapját. Emellett, ahogy arról már korábban beszámoltunk, nyolc hazai balettegyüttes közös videóban tiszteleg a tánc előtt.

Az ünnep apropóján felkértük Sipos Balázs táncost, hogy egy rövid bemutatóval járuljon hozzá hírportálunk megemlékezéséhez. A videóban a Szandaszőlős Táncegyüttes és a Tisza Táncegyüttes tagja inaktelki legényest járt a szolnoki Kossuth téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!