Kiállítás

2021.07.31. 11:25

A hazai fazekasművészet krémje képviselteti magát Szolnokon

A pazar műremekeket a Szolnoki Galériában láthatja a nagyközönség.

Hartai Gergely

Fotó: Kiss János

Mint arról korábban már írtunk, egyedülálló alkotásokkal nyitotta meg kapuit csütörtökön a 15. Alföldi Fazekas Triennálé, melyen a hazai fazekasművészet színe-java képviselteti magát.

– Úgy nézzenek szét a Szolnoki Galériában, hogy fél évszázada innen indult el a sorozat. A sikeres kezdet után Mezőtúron folytatódott a nagy múltú triennálé, mígnem ez a település lett a központja – idézte fel a páratlan szépségű fazekasmunkákat felvonultató tárlat történetét a Damjanich János Múzeum igazgatója. Dr. Horváth László rámutatott: a Szolnokot sok évig elkerülő rendezvény újra kitárja kapuit a megyeszékhely műkedvelő közönsége előtt.

Az ország szinte valamennyi jellegzetes népi motívumkincsét felvonultató tárlat munkáiról Gecse Annabella néprajzkutató beszélt hírportálunknak. Mint mondta: a kiállításnak minden évben van egy fő témája, melyhez a jelentkező fazekasok igazodnak.

– Amellett, hogy bemutatjuk a művészek anyagait, igyekszünk úgy is segíteni őket, hogy kerámiaraktárunkat kutatási céllal a rendelkezésükre bocsátjuk. Tehát, ha régi motívumokat, díszítőelemeket, eljárásokat, technikákat keresnek, akkor nyitott kapukra találnak – részletezte. A szakértő hozzáfűzte: az idei kiírás témája nem más volt, minthogy a fazekasoknak munkáik mellett meg kellett nevezniük azt a forrást, amiből merítettek a tárgyaik megalkotásához.

Hazánk csaknem összes népi motívumkincsét felvonultatja az augusztus végéig látható tárlat
Fotó: Kiss János

A jellegzetes darabok között a megyei díszítmények és kerámiák mellett számos hazai jellegzetesség is megjelent. A tárlatban helyet kaptak tiszafüredi butellák, tányérok, miskakancsók, fedeles köcsög, boroskancsó, de besztercei fali tálakat is kihelyeztek. A látogatók megcsodálhattak még pásztói gyöngyös kistányért és süteményes tálat, tiszafüredi virágmotívumot, mezőtúri gyertyamártó ornamentikáját, valamint egy nagyszebeni minta után készült étkészletet egyaránt.

Az egyes alkotásokat és a kiállító művészeket Nagy-Pölös Andrea, a Hagyományok Háza néprajzkutató munkatársa mutatta be az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!