Szolnok/ galériával és videóval

2021.07.21. 17:25

Gitármánia: Közel háromszázan pengetnek a tiszaligeti táborban

Rögtönzött minikoncertek, padokon ücsörögve gitározó fiatalok. A nap huszonnègy órájában a jókedvé és a gyakorlásé a főszerep a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központban. A huszonnyolcadik alkalommal megrendezett Gitármánia Zenei és Továbbképző táborba az ország szinte minden pontjáról, de még a határon túlról is érkeztek.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Kiss János

Az amatőrtől egészen a profi zenészekig közel háromszázan táboroznak együtt a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központban. Az egyhetes program célja, nemcsak az oktatás és a szakmai fejlődés, hanem a jó hangulatú közösség építése is. A harmadik napon látogattunk ki az előadások helyszínére, az egész területet áthatotta a zene összetartó ereje. Ki bátrabban, ki kevésbé merészen csatlakozott a meghirdetett kurzusokhoz. A budapesti Gulyás Péter első alkalommal látogatott el a Gitármánia Zenei és Továbbképző táborba.

– Egy éve ragadtam hangszert, még kezdő gitáros vagyok, az interneten hallottam erről az egyhetes programról, gondoltam, a tanulás mellett barátokat is szerezhetek majd. Jók a programok és a tanárok is, a zenekari órákat élvezem leginkább – mondta a fiatalember.

A kecskeméti Kovács Előd a tavaly ugyanitt alapított zenekarával együtt érkezett.

– A közös zenélés már az előző alkalommal is tetszett. Tavaly nagyon jó csapat kovácsolódott össze, idén már velük érkeztem. Annak ellenére, hogy van közöttünk kazincbarcikai és egri tag mégis tudtunk év közben néhány alkalommal találkozni – mesélte a tizenöt éves fiú, aki már egészen korán gitárt ragadott.

– Volt otthon egy régi nylonhúros gitárunk, amit már alig három évesen pengettem. Aztán másodikos koromban kezdtem zeneiskolában is tanulni – tette hozzá Előd.

Vitéz Júlia hetedik alkalommal választotta nyári kikapcsolódásának a tábort. A budapesti fiatal lány ottjártunkor basszusgitárján játszott az egyik kurzuson.

– Rengeteg másik hangszert kipróbáltam már a zongorától kezdve, a klasszikus gitáron és jazz éneklésen át egészen a dobig, mire rátaláltam a hangszeremre. Hat éve töretlenül gyakorlok, év közben egy zenekarban is játszom – magyarázta.

Elmondása szerint a tábor ideje alatt tömbösítve kapja az információkat, melyeket hazatérte után egy hétig csak emészt és folyamatosan gyakorol, így fejlődhet évről évre.

A legfiatalabb résztvevő kilenc, míg a legidősebb hatvannyolc éves.

– A tábor legfőbb célja a tanulás, de nemcsak zenét, hanem közösségi létezést, zenekari képzést is kapnak a résztvevők. Idén rekordszámú, összesen kilencvennégy együttest hoztunk létre a hét elején – emelte ki Andrásik Remo, a tábor szervezője.

A hét alatt a közösségek feladatokat kapnak, így megtapasztalják, hogyan működhetnek egységként.

– A mai világ legnagyobb problémája az állandó verseny, itt nem egymás legyőzése a cél, hanem azt mutatjuk meg, hogyan lehet együtt létezni – fejtette ki.

A kurzusok húsz különböző témakört ölelnek fel. A könnyűzene alaphangszerei – így a dob, a basszusgitár, a gitár, az ének és billentyű – kerül előtérbe. De rengeteg olyan szakterületet és hivatást is megismerhetnek a résztvevők, amik körbeveszik a zenészeket. Legyen szó hangszerépítésről, rádiózásról, vagy stúdió munkáról. Szombaton a tábor zárásaként mindenki bemutathatja, amit tanult.

Vándortábornak indult

Huszonnyolc éve szervezik meg a Gitármánia Zenei és Továbbképző tábort, melynek tizennyolc éve a szolnoki Tiszaliget ad otthont, korábban az országot bejárva vándortáborként tartották meg.

– Néhányan elkezdtünk tanítani, a diákjaink nem szerettek volna teljesen leállni nyáron, szomjaztak a tudásra, így kezdtük. Mára már a Vajdaságból, Erdélyből és a Felvidékről is érkeznek táborozók – hangsúlyozta Andrásik Remo, a tábor szervezője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!