Hossó Mária

2021.07.22. 15:30

Kiállítás nyílik csodaszép hímzéseiből a szolnoki könyvtárban

Hossó Mária keresztszemes hímzéseiből nyílik kiállítás július 23-án a Verseghy Ferenc Könyvtár Művészeti Szalonjában.

Sz. E.

Forrás: Beküldött fotó

Hossó Mária civilben a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságon dolgozik, szabadidejében viszont nagyon szép keresztszemes hímzéseket készít immár közel húsz éve. Eddig csak magának, illetve családtagoknak, ismerősöknek hímzett, most azonban lehetősége adódott, hogy másoknak is megmutassa munkáit.

Manapság egyre kevésbé ismerik fel az emberek az egyes kézimunka fajtákat. Ahogyan Marcsitól megtudtuk, sokszor az ő munkáiról is azt gondolják, hogy gobelin, pedig a keresztszemes hímzés egészen más műfaj. Talán a nevéből is következtethető, itt egymást keresztező szemek, lapos öltések sokasága alkot mintát, az öltéseket pedig szálszámolással kell előkészíteni. Bizony türelem- és időigényes munkának tűnik!

Marcsi viszont amikor csak teheti, hímzéssel tölti a szabadidejét, mert mint mondja, nincs más, ami ennél jobban kikapcsolná és feltöltené. Régebben még újságokból vett mintákkal dolgozott, ma viszont már az interneten is rengeteg kép elérhető, amikből bőven lehet válogatni, akár egészen különleges, modern alkotások is készíthetők.

Íme néhány munkája kedvcsinálónak:

Fotó: Beküldött fotó
Fotó: Beküldött fotó

Ha többet is szeretne látni, Hossó Mária Szeress bele a csendbe! címen kiállított keresztszemes hímzései július 23-tól augusztus 32-ig tekinthetők meg a Verseghy Ferenc Könyvtár Művészeti Szalonjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!