Rendezvény

2021.08.16. 17:28

Bronzból formálták az egyedi szobrokat a szolnoki szimpóziumon

A szimpózium végére a munkafolyamatok felével sikerült a művészeknek végezniük.

Köllő Judit

A Szolnoki Művésztelepen egy csapat alkotó készíti elő a saját bronzszimóziumok darabjait.

Fotó: Nagy Balázs

Véget ért a Szolnoki Művésztelepen a nyolcadik Bronzszobrászati Szimpózium. A rendezvény szervezői Baráth Fábián, Gilly Tamás és Boros Miklós János kortárs szobrászművészek voltak, akiknek az alkotásaival később a szolnoki Damjanich János Múzeumban is találkozhatunk.

Több szempontból is érdekes az idei alkotótábor, hiszen a meghívott művészek már a felújított Szolnoki Művésztelepen dolgozhattak, illetve az elmúlt évekhez képest nagyobb szobrokat is terveznek létrehozni, melyekkel országos kiállításokra is pályáznak.

– Ez a két hét a munka jegyében telt

– hangsúlyozta Baráth Fábián szobrászművész.

– Sajnos tizennégy nap nem elég arra, hogy kész alkotásokat láthassunk. Hiszen ahhoz, hogy egy szobrot teljes valójában létrehozzunk, még egyszer egy ennyi idő szükséges. Ugyanis műveink nagy része az előző évek hagyományaival ellentétben húsz és nyolcvan centiméter közöttiek. A szimpózium végére a munkafolyamatok felén már túl vagyunk, ennek köszönhetően mindannyian hazavisszük a műveket, és tovább folytatjuk az alkotást.

– A célunk az volt, hogy belső világunkon alapuló művek szülessenek, amik olyan formai tradícióhoz kapcsolódnak, melyek első ránézésre absztrakt szobrok. Azonban fontos, hogy olyan szellemi hagyományokat is ápolnak, melyek a képzőművészetnek a sajátjai, tehát embert felemelő gondolatokat fogalmaznak meg.

A szobrászművész azt is hozzátette, hogy az anyagválasztás sem volt véletlen, hiszen azt sugallja, hogy a bronz évezredek óta a klasszikus szobrászathoz tartozik, általa könnyű kifejezni az alkotók gondolatait.

– Az anyagválasztás jóvoltából olyan ősi hagyományokat tudunk megjeleníteni, melyek megfogalmazására ez az anyag tökéletes – fogalmazott Baráth Fábián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!