Galériával és videóval

2021.08.12. 19:55

Megnyitotta kapuit a Bartók Bélára emlékező kiállítás Szolnokon

Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője volt, aki a közép-európai népzene nagy gyűjtőjeként került be a művészettörténelembe.

Szoljon.hu

Fotó: Mészáros János

Mint arról hírportálunkon korábban már beszámoltunk, augusztus 12-étől kiállítással emlékezik meg a szolnoki Damjanich János Múzeum a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, Bartók Béla születésének 140. évfordulójáról. A megjelenteket dr. Horváth László, a múzeum igazgatója köszöntötte.

– A magyar médiumokat nézve rengeteg világhírű magyar van, voltaképp a nagyvilágból azonban, visszafelé nézve nincs olyan nagyon sok művész, pláne zeneművész, aki a 20. században olyan maradandót alkotott volna, hogy a műveit a mai napig elővennénk. Bartók Béla ezen kevés emberek közé tartozik, akinek születésének évfordulóját jogosan ünnepeljük – mondta az igazgató.

A szót ezt követően Képíró Ágnes művészettörténész, a Bartók 140 kiállítás kurátora vette át, aki több érdekességet is megosztott a hallgatósággal a kiállítás szakmai részleteiről és a grafikai alkotások hátteréről.

– Bartók Béla születésének centenáriumára, illetve azt egy picit megelőzően 1978-79-ben, a Művészeti Alap és a Magyar Népköztársaság Párizsi Nagykövetsége Sajtóirodájának közös kiadásában napvilágot látott mappa, nem csak egy évfordulós kiadvány, egy grafikai gyűjtemény volt, hanem egy olyan tradíciókat és művészeti ágak közötti átjárhatóságokat reprezentáló képzőművészeti vállalás, mely már a két világháború között is foglalkoztatta a művészeket.

A harmincas évekre Bartók példaképpé vált azon kevesek számára, akik értették szándékát és érteni tudták műveit

– hívta fel a figyelmet Képíró Ágnes.

A kiállításon az Hommage á Bartók címmel 1978–79-ben megjelent, eredeti grafikákat tartalmazó mappa anyaga szerepel, melyet az akkori hazai és Franciaországban élő magyar művészek készítettek, név szerint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Beöthy István, Csohány Kálmán, Czinke Ferenc, Gyarmathy Tihamér, Hajdu István, Hencze Tamás, Hetey Katalin, Hincz Gyula, Kass János, Kádár József, Kéri Ádám, Klimó Károly, Kolos-Váry, Koncz Béla, Korniss Dezső, Major Kamill, Mark Anna, Martyn Ferenc, Molnár Vera, Pátkai Ervin, Püspöky István, Schöffer Nicolas, Szabados Árpád, Székely Vera, Szenes Árpád, Szemethy Imre, Vieira Da Silvia és Vincze Balázs.

A megnyitó Béres Enikő és Schwarczenberger Simon gitárművészek előadásával zárult, akik Bartók Béla Román népi táncok gitárátiratából, valamint Bartók Gyermekeknek című kötetéből játszottak részleteket.

A kiállítás szeptember 12-ig, hétfő kivételével naponta 9–17 óra között látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!