törökszentmiklós

2021.09.26. 19:58

Elkápráztatták a közönséget a ruhákra varázsolt motívumok

Több száz látogatót vonzott Törökszentmiklóson az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóházában megrendezett Kalotaszegi barangolók a gyöngyök világában című kiállítás. A tárlat nem csak hagyományos viseleteket mutat be, a kalotaszegi motívumok segítségével modern, ma is hordható ruhákat, kiegészítőket is felvonultat. A kézzel készített, igényes darabok a közelmúltban két rangos díjat is nyertek. A kiállítás összértéke másfél millió forint.

Molnár-Révész Erika

Molnár Anett, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület vezetője a darabokkal

Fotó: Mészáros János

– Először itt, az alkotóházban megbeszéltük, hogy mit és hogyan készítünk, majd mindenki hazavitte a gyöngyöket, és otthon folytatta az alkotást – mesélte az egyes darabok születését Molnár Anett, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület vezetője. A Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport munkáiból nyílt kiállítás valóban szemet gyönyörködtető. Vannak ott gyöngyből készült párták, bonyolult, színes hímzéssel kombinált népviseletek, de ma is divatos csatok, övek, sálak, és az a bizonyos „kis fekete” is.

A modern és a hagyományos elemek keveredése nem véletlen.

– Kiállításunk úgy épül föl, hogy vannak eredeti darabok, általunk készített tárgymásolatok, valamint az ebből átfogalmazott, ma is használható ruhadarabok, kiegészítők – sorolta az elnök, aki azt is elárulta, honnan származott az ötlet.

– A kiállítás anyagát egy 2018-as gondolat adta, amikor egy párta miatt elkezdtünk ismerkedni a kalotaszegi kultúrával. Később a gyöngy szeretete hozta össze az akkor még tizenkét-tizenhárom fős alkotócsoportunkat, ami az idők során bővült. Aztán rájöttünk, hogy milyen szép dolgokat lehet készíteni a gyöngyökből, és azon kezdtünk gondolkodni, hogyan lehet a hagyományokat megőrizni, majd úgy továbbadni, hogy a mai fiatalság is nyitott legyen rá. Elmentünk tanulmányútra Kalotaszegre, megismerkedtünk az ott élőkkel, gyűjtöttük a tudást, majd elkezdődött az alkotómunka Péter Szidónia népi iparművész, a Hagyományok Házának munkatársa és Kiss Gabriella népi iparművész szakmai vezetésével. Aztán készültek a sálak, a különböző nyakláncok, mind az eredeti kalotaszegi minta alapján – mondta a folyamatról az egyesület vezetője.

Fotó: Mészáros János

Hozzátette, az idén megrendezett, kétszáz résztvevős Kalotaszeg Kincsei című online konferenciára készült katalógus sikere után fogalmazódott meg az igény a folytatásra, ezért nyáron megrendezték a Kalotaszeg Gyöngyei című országos találkozót, akkor nyílt meg a kiállítás is.

– Nagyon nagy látogatottsága volt. Legalább ezerötszáz gyermek nézte meg csak az iskolakezdés után, aminek örültünk, hiszen nagyon fontos célközönségünk a fiatalság. Mi ugyanis nem a múltba szeretnénk visszamenni, hanem a jelennek és a jövőnek alkotunk – hangsúlyozta Molnár Anett.

A kiállítás a Csoóri Sándor-programnak köszönhetően bejárja egész Kelet-Magyarországot.

A héten Törökszentmiklósról Békéscsabára viszik, majd még hat településen – köztük a megyében Jászapátin, majd Zagyvarékason – látható, végül jövő májusban ér célba Budapesten, a Csili Művelődési Központban.

A piros, hagyományos kalotaszegi viselet és az ebből újragondolt „kis fekete ruha” egyaránt vonzotta a látogatókat. A fekete ruha övének minden gyöngymotívumát más-más alkotó készítette.

Fotó: Mészáros János

A kiállítás nem csak Törökszentmiklóson aratott nagy sikert, hanem a budai Várban nemrég megtartott Mesterségek ünnepén is.

– Elvittük a kiállítás egy részét, ahol egyesületünk és alkotócsoportunk az Év Műhelye díjban részesült. A napokban pedig a Hagyományok Háza által meghirdetett „Kis fekete 2021” pályázaton a közel félszáz pályamunka közül Kósa Klára keramikus, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusa egyesületünket és a Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoportját tartotta érdemesnek az általa készített díjra – mondta Molnár Anett, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület vezetője.

Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!