Szolnok/GÖDÖLLŐ

2021.10.24. 13:58

Önfeledten lubickol legújabb szerepében a színművész

Miután Csányi Erika 2006-ban elbúcsúzott a szolnoki Szigligeti Színháztól, és szabadúszó lett, szabályosan lubickol választott mesterségében. Erával bármikor lehet komolyan beszélgetni, ellenben túl komolyan írni róla szinte sosem. Noha drámai szerepekben is megállja a helyét, megformált karaktereinek többsége manapság inkább harsány kacagást vált ki közönségéből.

Mészáros Géza

Csányi Erika hosszú vargabetűk után állt fel újra a számára a világot jelentő deszkákra

Forrás: Beküldött fotók

Csányi Erika a közelmúltban a Veres 1 színházas kolléganőjével, Steinkohl Erikával az oldalán lépett fel az abonyi művelődési házban. Az országban egyedülálló Csányi&Stenci duó a „Nő” a humor című kétszereplős, kétfelvonásos „ze­nés­tán­cos­in­ter­ak­tív­standup­ka­ba­ré­-est” prózai dalnokaiként húzták szélesre a nagyérdemű száját, egészen annak füléig. Akik ott voltak, kiválóan szórakoztak. A Csányi&Stenci női humorpáros páratlan az országban. Egyelőre nincs, aki utánozza őket, csak követőik vannak szép számmal az internetes közösségi oldalakon.

– Nagyszüleim abonyiak, egy ideig apuék is a Pest megyei városban éltek, majd aztán Szolnokra költöztek. Így én már Szolnokon születtem – elevenítette fel ifjonti korát. Csányi Erika édesapja egyébiránt a neves gasztrofilozófus, valamint „gulyáskirályként” ismert Csányi Sándor, aki hosszú szolnoki évek után köl­tözött haza Abonyba nemré­giben.

– Voltam már vagy hatesztendős, amikor a szüleimmel együtt láttam Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét. Ott és akkor elhatároztam, hogy színésznő leszek. Ettől a pályatervtől aztán senki és semmi nem téríthetett el. Az általános iskoláimat Szolnokon, egy részét a régi vágású Münnich Ferencben, a másikat a Koltói Annában. A Széchenyi István Gimnáziumban érettségiztem. Akkortájt még nem volt az intézményben drámatagozat, csupán akkor alakult színjátszó szakkör. Helyi színészek jöttek el hozzánk, és tőlük tanultuk a mesterséget.

Emlékeim szerint a drámatagozatot en­nek a szakkörnek az alapjaira építették fel, úgyhogy én egyfajta „alapító legenda” volnék

– kacagta el a mondat végét Era. Akinek a színitanonc előéletével és érettségi után természetes volt, hogy jelentkezzen a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Mint mondta, B-terve nem volt a továbbtanulást illetően. Azonban nem vették fel.

– Csalódásként éltem meg ugyan az elutasítást, de nem estem kétségbe. Eleinte igyekeztem az élet egyéb területein mozgolódni. Még az újságírást is kipróbáltam. Ám akárhol is voltam, mindig azt éreztem, nem vagyok a helyemen. Engem ugyanis minduntalan és egyre erősebben vonzott a színpad. Mígnem 1996-ban megtaláltuk egymást a békéscsabai A Fiatal Színházművészetért Alapítványi Színiiskolával, mely elméleti tanintézménynek és egyben gyakorlati teátrumnak 2000-ig a növendéke lettem. Annak a Karczag Ferencnek az osztályában szereztem diplomát, aki most a szolnoki Szigligeti Színház egyik oszlopos tagja – emlékezett magasabb fokú diákéveire Era.

A négyéves békéscsabai tanulmánya után 2000-ben a Budapesti Operettszínház társulatával egy németorszá­gi turnén szerepelt, majd 2001-ben leszerződött a szolnoki Szigligeti Színházhoz. A teátrumnál eltöltött éveit követően végül 2006-ban szabadúszó lett.

Csányi Erika hosszú vargabetűk után állt fel újra a számára a világot jelentő deszkákra
Fotó: Beküldött fotó

– Nem vagyok örökös elégedetlen, de Szolnokon nem akartam töltelékként, beskatulyázott epizódszereplőként bevonulni a színházi legendáriumba. Inkább kiléptem. Elkeseredésemben még a pályát is elhagytam, elegem lett a színházasdiból. Még az országból is kimenekültem. Egy évig Skóciában dolgoztam, de visszavágytam. Újra hazatértem, és egy merőben más elfoglaltságot találtam magamnak, mint a művészélet. Így aztán banki alkalmazott lettem Budapesten. No, ez ugye komoly foglalkozás, biztos állás, busás fizetés (ha-ha-ha), naponta elegáns ruha, meg miegymás. Majd’ tíz évig a pénzintézet „fogságában” voltam, de elégedett, jól szituált rabként éltem, nem éreztem magam rosszul ebben a szerepben.

Közben azonban ez a fránya, mágneses színpad megint erősen vonzani kezdett

– magyarázta a világot jelentő deszkákra való visszatérésének okát Era.

Erika banki alkalmazottként is alkalmanként mikrofon elé állt. Volt, hogy szólóénekesi karrierjét építgette, majd zenész testvérével, Csányi Sándor Csabával az Esőnap Acoustic Duóval járta az országot. Miután a rendszertelenül és hívatlanul hozzá vendégségbe érkező teátrumi kiábrándultság lelki védekezésképp felerősítette a saját maga kínlódását kinevető öniróniáját, humoristaként tért vissza a színpadra. Úgy hat évvel ezelőtt első női stand-up csapatában, a NŐStényekben debütált, majd 2016 augusztusában, hajdani békéscsabai „diáktársával”, Burszán Verával létrehozta a SZÖSZ Comedy-t, 2017-ben pedig a Vellpuszcsi pa­ró­di­a­zenekart. Miután az ötletek, szövegek, poénok legtöbbször Era nevéhez fűződtek, ekkortájt felfigyelt rá a Rádiókabaré, melynek azóta rendszeres szerzője és előa­dó­ja. Ebben az időben már a Dumaszínház is alkalmazta, ezáltal Csányi Erika berobbant a humornagyágyúk közé.

– Egyre több formációban és produkcióval turnéztam, mikor is 2017-től a Veres 1 Színház társulatának is a tagja lettem. Tulajdonképpen már nem tudtam összeegyeztetni az addig biztos megélhetést jelentő nappali bankalkalmazotti munkámat a sok esetben esti fellépéseket és az azt követő nappali durmolást igénylő „másod-, harmad- és ne­gyed­ál­lásaimmal”. Ezért a járványhelyzet megjelenése, majd az azzal járó „kapuzárás” előtt két nappal elköszöntem a pénzintézeti állásomtól. És számomra azonnal kinyílt egy teljesen zárt világ – mesélt élcelődve Era arról is, hogy a színházi szakmában ő sok esetben a pofonosztó díványon találta magát.

Csányi Erika és Steinkohl Erika hamar megtalálták a közös hangot
Fotó: Beküldött fotó

Mint e földi létben majd’ minden világpolgár-sorstársa, a koronavírus kényszerítette bezártság miatt Erika is egy időre maszkok mögé és szobafalak közé szorult. Tavaly év elején az internetes közösségi oldalon meghirdetett Karantén Kukták sütő-főzőműsorral igyekezett követői háját kenegetni – az almafőzelék ez esetben sem esett messze az atyai fazéktól... De az online tér arra is jó szolgálatot tett, hogy az emberiség szánalmas tetteiből és butaságaiból újabb és újabb ötleteket merítsen. Az általa kiötletelt görbetükrös humorkétperceseket pedig színházi kollégájával, Ste­in­kohl Erikával, Stencivel közösen adták elő a népszerű videómegosztón. Hatalmas sikerük lett.

– Steinkohl Erikával jó néhány éve együtt dolgozunk a Veres 1 Színházban. Sokáig csak egymást és a kollégáinkat ugrattuk, ám a bezártság, illetve az akkortájt egyre szélesebb körben elterjedt közösségi platformok jó alkalmat teremtettek arra, hogy a hülyeségeinket kikürtöljük a zárt osztályú nagyvilágnak, kiposztoljuk a netre. Így jött létre a Csányi&Stenci női humorpáros – beszélt a kétfős társulat megalakulásának előzményeiről is a ma már Gödöllőn élő Era.

Csányi&Stenci: két Erika, egy ütős duó

A két Erika együtt, de önállóan is megállja helyét. Páros fellépéseiken túl Stenci régóta visszatérő fellépője az egyik tévécsatornán is látható Aradi-Varga Show-nak. Csányi Era pedig stand-up show-kban villogtatja intellektuális társadalomkritikáit. A videómegosztón számos formációjukról található hosszabb-rövidebb idejű kabaré, paródia, érdemes megnézni őket, rekeszizmokat megdolgoztató műsoraik vannak. Az utóbbi időben pedig a már fent említett, Abonyban sikerrel debütált, kétszer negyvenperces „ze­nés­tán­cos­in­ter­ak­tív­standupkabaré-estjeiken” szórakoztatják a nagyérdeműt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!