Kerek évforduló

2021.12.22. 09:50

A Munkácsy-díjas Chiovini Ferencre emlékeznek a besenyszögi Vehiculum-Házban

P. P. N.

Molnár Melinda vezetett körbe az emlékszobában

Forrás: P. P. N.

A kerek évfordulók mindig nagy ünnepek a városban. December 9-én volt negyven éve, hogy a város híres szülötte, Chiovini Ferenc elhunyt. A Vehiculum-Házban kialakított emlékszoba egyidős az intézménnyel. Az önkormányzat először utcanevet adott, majd a kilencvenes években döntöttek a Chiovini parkról, a muzeális gyűjtemény emlékszobáját ezek után rendezték be. Mára a helyi általános iskola is a Munkácsy-díjas festőművész nevét viseli. 

– A Besenyszögért Alapítvány három célból alakult, az egyik közülük a Chiovini-emlékszoba létrehozása, a művésztelep enteriőr kiállításának idehelyezésére egy közkincspályázat járult hozzá – mondta Molnár Melinda, a Vehiculum-Ház vezetője.

– A képek, festmények, bútorok főleg besenyszögi identitás tekintetben alkalmasak a huszadik század bemutatására, történelmi feldolgozására – hangsúlyozta. A pandémia ideje alatt Chiovini Szövetséget hoztak létre, a tagok munkáját az online térre korlátozódó kapcsolattartás nehezíti. Remélik, jövőre újult erővel vághatnak bele a szervezésbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!