Bárki kipróbálhatja

2021.12.28. 11:25

Különleges társasjátékkal mutatják be a szolnoki múzeum híres festményeit

Óriási gyűjteménnyel rendelkezik a Damjanich János Múzeum képtára, melynek festményeit egy ideje játékos formában, egy különleges társasjáték segítségével is megismerhetik az érdeklődők. Azt az intézmény kiállítóterében bárki kipróbálhatja.

Hartai Gergely

A Szolnoki Képtár megismerését szolgálja a múzeumi társasjáték - mondja Vincze Rita, az intézmény munkatársa Fotó: Hartai Gergely

 – A Szolnoki Képtár Mutató Társasjáték intézményünk múzeumpedagógiai füzeteinek negyedik darabja – beszélt ötletes „tudáspróbájukról” a múzeum közönségkapcsolati osztályának vezetője. Vincze Rita hangsúlyozta, játékuk célja elsősorban az, hogy a gyerekek úgy ismerjék meg a Szolnoki Művésztelepet, valamint a képtár műremekeit és alkotóikat, hogy szinte észrevétlenül sajátítsák el a legfontosabb ismereteket. 

Az ötletgazda a művészettörténeti osztály korábbi vezetője, Zsolnay László volt, aki maga is nagyon kedvelte a társasjátékokat. A múzeumpedagógiai foglalkozásokon egyaránt használt társast időközben a szakma is elismerte, múzeumpedagógiai nívódíjat kapott 

– tette hozzá. 

A képtár alkotásai közül számos ismert mű köszön vissza a játékmenet során. Találkozhatunk például Aba-Novák Vilmos: Cserépvásár, Kisvárosi utca; Chiovini Ferenc: Tűz a faluban; Fényes Adolf: Napszámos, Öregasszony; Nagy István: Juhászbojtár; Rékassy Csaba: Folyó és Deák-Ébner Lajos: Tutajos című munkáival. A tudáskártyák ugyanakkor művészettörténeti alapfogalmakra tanítanak bennünket. Megtudhatjuk belőlük többek között azt, hogy mi is az az absztrakt művészet, és hogy miként készül a rézmetszet. Ezen lapok lényege, hogy felkeltsék és fejlesszék a látogatók művészetek iránti érdeklődését. 

Minden korból, stílusból és művészeti ágból kerültek alkotások a társasba 

– folytatta Vincze Rita.

 – Különféle kártyák kötik le a figyelmünket, a játékmenetet szerencse- és sorskártyák befolyásolják. Tudni kell, hogy egy füzet is tartozik a játékhoz, amely kitekint a Szolnoki Művésztelep történetére – mutatta meg a tartozékokat a szakember. 

Vincze Rita szerint könnyedén megtanulhatók a szabályok, mégis jobb, ha játékvezető segíti a részt­vevőket. 

A különleges múzeumi társas a képtárban bárki számára elérhető, azoknak pedig különösen érdemes kipróbálni, akik több időt szentelnének a helyszín megismerésére 

– zárta szavait az osztályvezető. 

Árverésen is bizonyíthatunk

A szabályok szerint a játékhoz kell egy játékvezető, aki lebonyolítja az árverést. Szükséges hozzá zseton, leütő kalapács és a festményeket ábrázoló kártyák. Nem fontos mindet felhasználni, számukról egyezzünk meg a játék előtt. Mielőtt elkezdjük az árverést, lehetőséget adhatunk a képek megtekintésére, de vigyázzunk, hogy a résztvevők ne láthassák a képek hátoldalát, ahol a mű szerzője, címe és értéke szerepel. A játék előtt mindenki zsetont kap, amivel gazdálkodhat, és próbálhatunk minél nagyobb értékben festményeket vásárolni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!