Galériával

2022.01.21. 06:30

A szolnoki Damjanich-múzeum korszerű köntösbe bújtatta a rendhagyó régészeti tárlatot

Élők háza – holtak hazája, 10.000 év települései és temetkezései a Tisza mentén. Ezzel a címmel nyílt régészeti állandó kiállítás a Damjanich János Múzeumban csütörtökön.

R. Á.

A hatalmas üvegfelületek adják a szolnoki Damjanich-múzeumban megnyílt kiállítás egyik érdekességét Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Ha valaki csak a tárlat címét látja, olvassa, nem gondolja, hogy egy modern kiállítás szemtanúja lehet, ha megtekinti azt. Pedig így van.

– A tárlat látványában bizonyul modernnek – számolt be a több esztendőt felölelő előkészületekről a tárlatmegnyitó előtt Kelemen Angéla, az intézmény régészeti osztályvezetője. – A korábbival ellentétben a külső fényeket teljesen kizártuk, csupán az installációkba rejtett világítással operálunk, úgy, hogy a sötét fa- lakból a dekorációs elemek nagyon hatásosan emelkednek ki.

– Mindezek mellett az egyedi üveg tárlórendszer is izgalmassá teszi a látványt. A termek elrendezését is megváltoztattuk, néhány falat elbontottunk és áthelyeztük a bejáratot is – emelte ki Kelemen Angéla. 

Az intézmény régészeti osztályvezetője elmondta, hogy a tárlókban minden fontosabb régészeti korszak helyet kapott. Így „ott van” az őskőkor/középső kőkor, az újkőkor, rézkor, kora- és késő bronzkor, vaskor-szkíták, vaskor-kelták kora, a szarmaták-, a gepidák- és az avarok időszaka, a honfoglalás kora, Árpád-kor, kunok-jászok kora, a középkor és a törökkor. 

De hogy ez a hagyományos módszer ne váljon unalmassá, apró ötletekkel, így például rajzos rekonstrukciókkal, fotómontázsfallal, valamint három, részleges épületrekonstrukcióval dobjuk fel – magyarázta a régészeti osztályvezető. Szavait immár a látvány is alátámasztja, a pályázati forrásból, az EMMI Kubinyi Ágoston programjának keretében megvalósult kiállítást tegnap óta látogatható. A tárlatot dr. Raczky Pál, az ELTE Régészettudományi Intézet egyetemi tanára nyitotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!