Kultúra

2022.01.18. 19:55

Az átszervezéssel még több településre jutott el a zene a Tisza-tó térségében

Megkerülhetetlen kulturális szereplő a Tisza-tó térségében a Fekete László Zeneiskola és a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar. A számos kihívás tarkította 2021-es év értékelésére kértük Kerekes Andrást, az iskola intézményvezetőjét, a zenekar karmesterét.

Ujvári László

Az átszervezés mellett nagy kihívást jelentett az online oktatás is – mondta Kerekes András Fotó: Ujvári László

Meghatározó, izgalmas és sikeres év volt a 2021-es

– kezdte Kerekes András.

Folyamatosan nőtt a jelentkezők száma, míg az előző tanévben száznyolcvan diákot tanítottak, a létszám mára a kétszáznyolcvan főt is meghaladja. Az eredményes, jól előkészített átszervezésnek köszönhetően Abádszalókon, Kunhegyesen, Nagyivánon és Tomajmonostorán zajlik zeneművészeti oktatás a Fekete László Zeneiskola szervezeti egységében. Mint az intézményvezetőtől megtudtuk: a megnövekedett feladatellátáshoz új kollégák bevonására volt szükség, ezért további pedagógusi státuszok betöltésére kaptak engedélyt. Így az előző évi tizenhat helyett, ma már huszonkét zenetanárt foglalkoztatnak.

Úgy gondolom, a Fekete László Zeneiskola közel negyvenéves fennállása óta kivívta magának a térség elismerését, az átszervezés pedig tovább erősítette pozícióját

– húzta alá Kerekes András, hozzátéve:

az új telephelyeken folyó munkáról leginkább az első karácsonyi hangversenyek adtak visszaigazolást. A koncerteket hallgatva olyan mértékű fejlődés tapasztalható, melyre hosszú távon lehet alapozni.

Az átszervezés lebonyolítása mellett nagy kihívást jelentett 2021-ben az online oktatás is. A pedagógusok videóchat-felületeken és Facebook-csoportokban végezték az oktatást, a technikai feltételek azonban nem mindig voltak ideálisak. Sok esetben a tanóra megtartása az internet sebességének vagy az eszközök teljesítményének korlátai miatt ütközött nehézségekbe. Mindezek ellenére jól vették az akadályt, és tudtak reagálni a vírus támasztotta kihívásokra. Emellett hagyományos koncertjeik egy része is csak felvételek közzétételével tudott megvalósulni.

Tanulóink, tanáraink végig állták és állják a sarat. Talán a hozzátartozók, érdeklődő közönség biztató szavai is segítettek minket ezeken az alkalmakon

– jegyezte meg.

Az év második fele jól alakult

A világjárvány a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar életére is nagy hatást gyakorolt. Lehetőségeikhez mérten folyamatosan tartották a kapcsolatot, továbbra is igyekeztek fenntartani a fejlődést. Részben személyes jelenléttel, részben online keretek között folyt a munka. A tavalyi év második felében már számos felkérésnek eleget tudtak tenni, kísérőzenekarként meghívást kaptak az 52. Debreceni Virágkarneválra, jótékonysági koncertet adtak a Tiszafüredi Mentőállomás javára, és sikerült újra megrendezniük a népszerű óévbúcsúztató hangversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!