Galériával

2022.01.20. 19:55

Csodájára járnak az abonyi Telek Zoltán aprólékosan kidolgozott alkotásainak

Aprólékos és egyedi munkájának köszönhetően sokan csodájára járnak Telek Zoltán alkotásainak. Az abonyi fafaragó hírportálunknak elárulta, hogy milyen tárgyakat készít szívesen és mi minden inspirálja a hétköznapokban.

Köllő Judit

Telek Zoltán fafaragó mutatja elkészült alkotásait

Forrás: Nagy Balázs

– A mindennapokban használt tárgyak megmunkálását szeretem a leginkább – meséli a fafaragó

– Számos tálalóedény, tányér és korsó található meg a kollekciómban, mindezek közül a tálak a kedvenceim. 

Bár az előállításuk viszonylag egyszerű, akadnak köztük olyanok is, melyek munkaigényesebbek. 

– Mert például több faanyagból vannak összeillesztve, vagy éppen maró tárcsával készülnek. Ilyenek a gyümölcs formájú tálalóedények: körtére, eperre vagy almára hajazót egyaránt szoktam csinálni. 

A művész több kézműves bemutatón is megjelent már alkotásaival, hogy megszerettesse a fiatalokkal a faesztergálást. 

– Szerte az országban jártam már, azonban az abonyi művelődési házba rendszeresen ellátogatok a hobbi-faesztergályosokkal – avat be Telek Zoltán. 

– Ez a rendezvény mindig nagyon jó hangulatban telik, hiszen fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, valamint megszerettessük a fiatalokkal a kézműves tevékenységeket. Ilyenkor egy kisebb, hordozható faeszterga­gépet viszünk magunkkal, melyen a segítségünkkel dolgozhatnak a diákok. 

A fafaragót már fiatal korában elvarázsolta ez a fajta tevékenység, hiszen keresztapját gyakran figyelte munka közben, és a látottak nagy hatással voltak rá. 

– Egyszer éppen egy vázát esztergált, amit tűkön ülve figyeltem, mondhatni, azzal indult minden. Majd kisebb-nagyobb szünetekkel végül a fafaragásnál kötöttem ki – teszi hozzá. 

– Minden alkalommal megnyugtat és kikapcsol az ezzel töltött idő. Tizenöt-húsz fajtát használok, ám kimondottan szeretek a fekete dióval dolgozni. Úgy vélem, hogy a fa adja magát, hogy mivé szeretne válni. Sokszor csak megpillantok egy rönköt, és azonnal tudom, hogy mit lehetne kihozni belőle. Ilyen például a gyökérasztalom, melyből kettőt is készítettem. A legutóbbi olyan, mint egy kis erdő, legalábbis a fa erezetei és belseje erre engednek következtetni, így néhány növénnyel fel is töltöttem az üregét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!