Verebes György

2022.01.23. 19:55

Emberi érzelmeket ragad meg alkotásaival a szolnoki művész

Honnan? címmel, a magyar kultúra napja alkalmából nyílt meg Verebes György Munkácsy-díjas grafikus- és festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője és a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnökének kiállítása Budapesten. A tárlat egy hónapon keresztül látogatható az Art Salon Társalgó Galériában.

Köllő Judit

Verebes György

Forrás: Mészáros János

Verebes György ismét a meghatározó emberi érzelmeket megjelenítő kiállítását tárja a nagyközönség elé. Képeinek egyedisége – szavakkal oly’ nehezen kifejezhető módon – árulkodik az emberi létezésről és a halálon túli életről. 

A művész célja, hogy a festészet eszközeivel fogalmazza meg azokat a meghatározó emberi létállapotokat, melyek mindnyájunk életének szerves részeit képezik. A kiállítás anyagát dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő méltatta, melyet aztán Pintér András Ferenc festőművész nyitott meg.

– Egy többéves érlelődés megnyilvánulása a most nyílt tárlatom – magyarázza a Munkácsy-díjas festőművész. 

– Az elkészült alkotásaimat látva több gondolat is megfogalmazódott bennem a kiállítás címét illetően, így ennek hatására költöttem egy verset, mely a Honnan? címet kapta. A jelentését nehéz lenne összefoglalni, ezért a legegyszerűbb, ha elmondom:

Honnan?/Jöttök ködből fénylő szép arcotokkal/És van-e kéz ami/megküzdhetne az érintésetekkel/kérdezem. 

Ez a költemény útmutatóként szolgálhat a kiállítás látogatói számára, ezért több helyszínen is fellelhető lesz. A festmények az elmúlt húsz esztendő szakmai tapasztalatait hordozzák magukban, melyek új köntösbe lettek öltöztetve, így az emberi mivolton túli értékekkel is büszkélkedhetnek.

Az arcok és a kezek

– Hosszú évek óta foglalatoskodom az emberi test tanulmányozásával, és úgy vélem, hogy elsősorban az arcok és kezek a személyiség legközvetlenebb hordozói – taglalja a festőművész.

 – A bemutató az emberiségről és annak a felsőbbrendű irányításáról szól. Az emberi lét körülményeinek és az érzéseknek a lenyomatairól. Hiszen az alapvető állapotok bárki számára meghatározóak lehetnek, azonban fontos számomra az is, hogy mindezeken túlmutasson, és az egyéni jellemen felemelkedjen. Így ezek megjelenítésén keresztül próbálom bemutatni azokat a lényegi helyzeteket, melyek mindnyájunkra hatással vannak. Ehhez igazán jól hasonlítható az elmúlás utáni állapot is. A tárlat célja, hogy a festészet eszközeivel bemutassa az érzelmek és érzékek átélésének a belső kivetüléseit.

– Fontos számomra, hogy olyan alkotásokkal készüljek, melyek bármilyen térben és időben megállják a helyüket. Gondolok itt a múltra és a jövőre egyaránt, hiszen szeretném, hogy jelentésük hangsúlyos legyen. A kreációimat hagyományos festészeti eszközökkel készítem, olyan képeket láthatnak ezen a tárlaton, amik egymás mellé helyezve, együttesen, illetve különállóan is megállják a helyüket – zárja szavait Verebes György festőművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!