Galériával

2022.01.23. 11:25

Rangos díjakat adtak át a kultúra napi gálán Szolnokon

Szolnok életének számos kiválóságát díjazták szombaton este a magyar kultúra napja alkalmából rendezett nagyszabású ünnepségen. A jeles eseménynek az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont.

Hartai Gergely

Forrás: Kiss János

A hazai kultúra ünnepét annak okán rendezik meg évről évre, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg nemzeti identitásunk ezen kiemelkedő napjáról a megyeszékhelyen is. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban rendezett díjátadó gálán elsőként dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő méltatta hazánk gazdag kulturális életét.

– A kultúra identitásunk alapja, összetartó erő, felbecsülhetetlen érték. Magába foglalja magyarságunkat, kereszténységünket, európaiságunkat. Az elmúlt tíz évben minden idők legerőteljesebb kulturális beruházásai indultak el országszerte vagy fejeződtek be. Megszépült a Szépművészeti Múzeum, zajlik az Operaház felújítása, megújult a Mátyás templom... – vázolta a jelentősebb fejlesztéseket a képviselő. 

Miután hozzátette, értéket teremteni csak akkor tudunk, ha a jó gazdasági mutatók mellett a fejekben és a szívekben is rend van, és hagyományainkban is erősek maradunk. 

– Köszönöm a kultúra szereplőinek az együttgondolkodást. Szolnok büszke művészeire, pedagógusaira, tudósaira, kulturális szakembereire, akik közül többen kivívták már teljesítményükkel az ország, sőt a nemzetközi szakma elismerését – fogalmazott dr. Kállai Mária.

A gálán ezután a város polgármestere mondott köszöntő beszédet. Szalay Ferenc kiemelte, az elismeréseket olyan személyek kapják, akikre méltán nézhet fel a megyeszékhely. A városvezető ezt követően az ifjúság kulturális nevelésére, és egészséges fejlődésük elősegítésére irányította a figyelmet. 

– Mi az, amellyel egy település a lehető legtöbbet adhatja lakóinak? Elsősorban gyermekeink biztonságát. Tudást, az egészséges életmódra nevelést, a hagyományőrzést. Ezek együttese olyan fiatalokat ad az országnak, akikre büszkék lehetünk. Amit ma Szolnok tesz, mind arról szól, hogy a családok és a gyerekek biztonsága a legmagasabb szinten álljon – hangsúlyozta a polgármester. 

Szalay Ferenc megjegyezte, Magyarország komoly eredményeket tudhat magáénak a kultúra pártolását illetően. 

Költségvetés arányosan e téren hazánk az első helyen áll Európában.

A nyitóbeszédek után a díjak átadása következett. Az idei esztendőben hét kategóriában ítélték oda az elismeréseket.

Kaposvári Gyula-díjban részesült:

Molnár László – Szolnok színművészeti életében betöltött kiemelt jelentőségű szerepe elismeréseként, valamint a megyeszékhely értékeinek gyarapítása és megőrzése érdekében végzett tevékenységéért.

Balázsiné Gődér Ágnes – A megyeszékhely kulturális életében betöltött kimagasló szakmai tevékenységéért és városunk értékeinek gyarapítása érdekében végzett aktív szerepvállalásáért.

Mátyus Sándor – Szolnok kulturális értékeinek gazdagítása érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, városunkban a hagyományőrző népi- és sportjátékok tradíciójának megőrzéséért.

Laki Kálmán-díjat kapott:

Dr. tech. Barcsik József - a szolnoki tudományos életben betöltött aktív szerepvállalásért és az évtizedek óta tartó szakmailag kiemelkedő, magas színvonalú munkájáért.

Dr. Gecse Annabella - az alföldi és a népi kultúra kiemelkedő kutatásáért, népművészeti örökségünk és a helyi hagyományok továbbéltetésének elősegítéséért, a szolnoki csipke muzeológiai feldolgozásáért, és a szolnoki tudományos életben betöltött szerepéért.

Shihan Furkó Kálmán-díjat (korábban: Szolnok Város Sportjáért Díj) érdemelt:

B. Tóth János - Szolnok sportéletében betöltött figyelemreméltó szerepéért, a kézilabda sportág érdekében végzett példaértékű tevékenységéért és az utánpótlás-nevelés területén kifejtett fáradhatatlan munkájáért.

Kiss Éva - a röplabda sportág területén végzett fáradhatatlan tevékenységéért, kiemelkedő sportpedagógiai munkájáért és a felnövekvő generációknak nyújtott iránymutatásáért.

Nagy György - a szolnoki sportéletben betöltött meghatározó szerepéért, a kajak-kenu sportág területén végzett kiemelkedő színvonalú tevékenységéért és a felnövekvő generációknak nyújtott iránymutatásáért.

Szurmay Ernő-díjat vehetett át:

Csatóné Fekete-Szabó Andrea - kiemelkedő értékteremtő, innovatív pedagógiai és tanügyigazgatási tevékenységéért.

Az Ádám Jenő Zeneiskola nevelőtestülete - három évtizedes kiemelkedő értékmutató és értékteremtő pedagógiai munkájáért, Szolnok köznevelési és kulturális életében betöltött szerepéért.

A Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola nevelőtestülete - kiemelkedő, értékteremtő, magas szakmai elhivatottsággal végzett pedagógiai munkájáért, Szolnok köznevelési életében betöltött szerepéért.

Majnárné Varga Tünde - a több évtizeden át végzett példamutató, kiemelkedő pedagógiai munkájáért.

Serfőző Antalné - a több évtizeden át kiemelkedő szakmai elhivatottsággal végzett, példaértékű óvodapedagógiai és tanügyigazgatási tevékenységéért.

Gönczölné Molnár Judit - kiemelkedő, értékteremtő, több évtizeden át töretlen hivatástudattal végzett pedagógiai munkájáért.

Horváth Erzsébet Alma - a több évtizeden át kifejtett kiemelkedő és kreatív pedagógiai munkájáért.

Tiszavirág Turisztikai Díjjal tüntették ki:

Demény Istvánt - a több évtizede nyújtott önkéntes, kimagasló, Szolnok turisztikai vonzerejének növelése érdekében végzett munkájáért.

A Szolnoki Művészeti Egyesületet - a szolnoki kulturális turisztika, illetve idegenforgalom területén végzett értékteremtő, minőségi, lelkiismeretes szakmai munkájáért.

Béres-díj Szolnok kultúrájáért elismerésben részesült:

Tóthné Páncsics Edina rajzpedagógus

A Béres Gyógyszergyár, elismerve a megyeszékhelyen több évtizede folyó hazai és nemzetközi szinten is magas színvonalú művészeti és kulturális munkát, díjat alapított a munkásságuk során a városhoz kötődő művészek, illetve művészeti vagy kulturális egyesületek elismerésére. A „Béres-díj Szolnok kultúrájáért” elismerést azon lokálpatrióta magánszemélyek, illetve közösségek kaphatják meg, akik sokat tettek és tesznek a magyar művészet, kultúra ápolásért, fennmaradásáért, elkötelezettek hagyományaink ápolásában, az újabb generációk számára való továbbadásban, a fiatalok közösségépítő és értékteremtő bevonásában.

Kővári Tamás-díjat érdemelt:

Gálné Fancsali Ildikó testnevelő tanár, sportvezető - a sport és az egészséges életmód fejlesztése érdekében kifejtett sokirányú tevékenysége elismeréséül, példaértékű pedagógusi, edzői, sportszervezői munkájáért.

A „Kővári Tamás Alapítvány az Egészséges Életért” kezdeményezésének megfelelően a szolnoki önkormányzat által alapított Szolnok Város Jövője Közalapítvány képviseli a továbbiakban a Kővári Tamás-díj adományozásának eredeti szándékát, gondoskodik annak értékmegőrzéséről. A díj azoknak, az elsősorban Szolnokhoz kötődő magyar állampolgároknak adományozható, akik fiatal, aktív sportolóként kimagasló eredményt értek el, vagy azoknak, akik a sport, valamint az egészséges életmódra nevelés érdekében hosszabb távon kiemelkedően színvonalas tevékenységet folytatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!