Kultúra

2022.01.19. 17:25

Újdonságok sorával tartották meg olvasóikat a jászkunsági könyvtárak

A járványhelyzet alatt számos újdonságot vezettek be megyénk könyvtáraiban. Sok helyen a kiadványok házhoz szállításával igyekeztek segíteni látogatóiknak, de fejlesztésekre is költöttek. Mindezeknek köszönhetően az intézményeknek sikerült megtartaniuk olvasóikat.

Munkatársainktól

A Verseghy Ferenc könyvtár munkatársa, Eszenyi Anita az intézmény egyik legújabb fejlesztését mutatja. Az olvasójegyet már okostelefonon is bemutathatják a látogatók Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény számára nem volt egyszerű az elmúlt esztendő, azonban a megannyi fejlesztésnek köszönhetően egyre több olvasót tudhat magáénak.

Lecsökkent a helyben olvasás ideje

A mi intézményünk életét is jelentősen befolyásolta a vírus, így az elmúlt egy év nem összehasonlítható a korábbi időszakkal

– mesélte Czakóné Gacov Katalin, a könyvtár vezetője.

Megváltoztak a kölcsönzési szokások és rövidült a könyvtárban töltött idő, így jellemzően egyszerre több dokumentumot kölcsönöztek ki és ritkábban jöttek az olvasók. Azok a látogatóink, akik korábban órákat töltöttek nálunk, most otthon mélyedtek bele az olvasnivalókba. A csendesebb időszak előnyére vált viszont, hogy fejlesztésekre fordíthattuk az időt

– számolt be tapasztalatairól, majd az újdonságokra is kitért.

Új bútorokat vásároltunk az olvasói terekbe, s bevezettük az elektronikus olvasójegyet, a Qulto eCardot, mely egy ingyenesen letölthető alkalmazás, aminek segítségével minden könyvtári tranzakció elvégezhető.

Továbbra is a szórakoztató irodalom a legnépszerűbb

A pandémia miatti lezárások ideje alatt a fegyverneki könyvtárban sem tétlenkedtek, többféle szolgáltatást vezettek be azért, hogy az olvasók a zárvatartás ellenére is könyvhöz juthassanak.

Már 2020-ban is elindítottuk az úgynevezett könyvtárablak szolgáltatást, amikor az olvasó betelefonált, elektronikus üzenetet írt vagy a közösségi oldalunkon jelezte, hogy milyen könyveket szeretne kikölcsönözni. Mi összekészítettük ezeket egy papírzacskóba, melyet az ajtón keresztül adtunk át számára. Emellett bevezettük az olvasnivalók házhoz szállítását is, melyet még mindig fenntartunk azoknak az idősebb olvasóinknak, akik nem tudnak felkeresni minket. Ám ezzel kapcsoltban az volt a tapasztalat, hogy amint lehetett, szívesen eljöttek, alig várták, hogy ki lehessen mozdulni otthonról

– mondta Ollé Orsolya, a könyvtár munkatársa.

Hozzátette, abban, hogy a bezártság ideje alatt milyen könyveket kölcsönöztek az olvasók, nem volt túl nagy változás. A fegyvernekiek leginkább a szórakoztató irodalmat, a krimiket, a romantikus regényeket, illetve az életrajzi köteteket választották.

Az egészségügyi óvintézkedések betartásával azóta visszatért az élet a könyvtárba, melynek körülbelül száz aktív beiratkozója van, de nagyon sok az alkalmi használó is, akik egy-egy folyóirat elolvasása, vagy az internetelérés miatt térnek be hozzájuk.

Helyi amatőr tollforgatók írásait is bemutatták

A koronavírus-járvány miatti zárvatartás alatt is próbálta az abonyi könyvtár kielégíteni az olvasók igényeit. Az intézmény munkatársai házhoz vitték a könyveket, illetve a megadott időintervallumban az ablakból vehették át azokat.

Leginkább a romantikus regények iránt volt igény, de nagyon sok gyermekkönyvet kölcsönöznek ki a szülők a csemetéiknek is. Emellett a könyvtár ablakai több kiállításnak is otthont adtak: különféle kézműves alkotásokat csodálhattak meg a járókelők, illetve a jeles napok alkalmából húsvéti és farsangi díszeket készítettek az iskolások, amelyeket díjaztunk is

– tájékoztatta hírportálunkat a városi könyvtár.

Hangsúlyozták, rendkívül népszerű volt tavaly az Egy ablaknyi irodalom című pályázatuk a Költészet Hete programsorozat keretén belül. Ekkor a helyi amatőr tollforgatók verseivel „tapétázták ki” a könyvtár ablakait.

Nyáron és év végén sem zártak be

A Tiszaföldvári Városi Könyvtár csak a jogszabályban előírt időszakban tartott zárva, sem nyáron, sem a karácsonyi ünnepek környékén nem zárt be hosszabb időre. Minden eszközt megragadtak a könyvtárosok, hogy az olvasók rendelkezésére álljanak, és a hét hat napján hozzáférhetővé tegyék a szükséges olvasnivalókat az érdeklődőknek.

Biztosítottuk a teraszon kölcsönzés lehetőségét, az online elérést, de még a házhoz szállítást is

– tudatta hírportálunkkal Gyarmatiné Sajtos Brigitta könyvtárvezető.

Folyamatosan érkeztek az új könyvek is, melyek az állományba vétel után kerülhettek az olvasókhoz.

Tavaly közel ezeregyszáz könyvvel gyarapodott az állomány, melynek egy része önkormányzati, míg másik része pályázati forrásnak köszönhető. Emellett több mint nyolcvanféle folyóirat olvasható helyben és kölcsönözhető is

– magyarázta.

Decemberben a gyerekkönyvtár dokumentumait nézték át, ebben a hónapban a felnőtt­részlegben tevékenykednek.

Átválogatjuk a könyveket, szelektáljuk és átfejtjük a polcokon, így még inkább áttekinthetővé válnak

– hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!