Siker

2022.02.27. 11:25

Bécset is meghódította a Szolnoki Szimfonikus Zenekar

Stílszerű zenei kifejezéssel élve „mosso”, azaz a fáradhatatlan karmesteri pálca szerint mozgalmasan zárta az elmúlt évet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A tempó azonban mit sem változott a 2022-es esztendő kezdetével. A társulat az újévköszöntő szolnoki és az ország más településein adott koncertjeit követően egy rövid turnén vett részt. A bécsi, majd a zeneakadémiai fellépéseket is hangos ováció kísérte. Erről és az idénre tervezett eseményekről beszélgettünk Ignácz Kristóffal, a zenekar nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzserével.

Mészáros Géza

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar repertoárjában könnyed műfajú koncertek és gyermekműsorok egyaránt régóta szerepelnek – magyarázta Ignácz Kristóf. Fotó: Mester-Szabó Dorottya

Valóban erős évkezdésen vagyunk túl. Csak januárban a négy szolnoki mellett további hét, köztük vidéki, fővárosi és bécsi koncert is szerepelt a programban. Újévköszöntő koncerteket tartottunk az Aba-Novák Agórában, továbbá Szandaszőlősön a Művelődési Házban, a Széchenyi Gimnázium sportcsarnokában, valamint Szekszárdon, Törökszentmiklóson és Jászberényben is vártuk a zeneszeretőket egy csodás estére. A műsor első részében Lőrincz Judit és Bot Gábor, illetve Turpinszky Béla operaénekesek közreműködésével klasszikus operett-részleteket hallhatott a közönség. Majd Izaki Maszahiro-t ismerhette meg a közönség mókás szerepében: a Vidám Karmester, ezzel a címmel zajlott a show, bepillantást engedett a zenekar dolgos, olykor nehéz, máskor mulatságos mindennapjaiba– emlékeztetett a karmester vidámabb énjére a menedzser.

– Aztán január második felében egy újabb nagy projektet indítottunk útjára. A bécsi székhelyű, „Internationale Musik- und Kulturförderung” (IMK) produkciós irodával együttműködésben egy olyan nemzetközi projektbe fogtunk, amely művészetileg és szakmailag egyaránt kuriózumnak számít. Az első turné alkalmából Szolnokon, majd a bécsi Muth Hallban, végül a Zeneakadémián adtunk koncertet.

Ezen fellépésekkor a zenekart a dél-koreai YunSung Chang vezényelte, a szólisták pedig Philipp Kopachevsky és Miroslav Kultyshev orosz zongoraművészek, valamint Tommaso Benciolini olasz, illetve Christina Chang koreai fuvolaművészek voltak.

– Mindhárom koncertet teltház előtt játszottuk, büszkén mondhatom, mindhárom helyszínen nagyon nagy sikert arattunk. Az együttműködés természetesen folytatódik, a következő turné nyáron lesz. Június 20-án Szolnokon, 21-én Bécsben és 23-án Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében Jose Sanchez spanyol karmester vezényli a zenekart, műsoron Bizet, Verdi, Mozart, Mendelssohn és Beethoven egy-egy népszerű műve, vagy annak részletei csendülnek fel. Nagy örömünkre szolgál, és Szolnok hírnevét is öregbíti, hogy szimfonikusainkat más városokba is hívják, várják játszani.

A Szolnoki Szimfonikusok korábban a fiatalabb korosztályhoz is szólt. Mi a tapasztalata, az új nemzedék is fogékony a hangszeres komolyzenére?

– Zenekarunk a megalakulása óta foglalkozik gyermekek zenei nevelésével, zeneszerető és -értő közösségek létrehozásával. Éves programjainkban átlagosan közel száz ifjúsági előadás szerepel, melyet a térség, illetve a megye óvodásai, általános iskolásai és középiskolásai számára állítunk össze. A 2022-es év kiemelt ifjúsági programja a Mesék a Tisza-partról címet viseli. 

A Tiszai mesevirágok című könyvben a mesék alapját képező történeteket a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő kilenc-tizenkét éves korú gyermekek írták azokról a helyszínekről, dolgokról, gondolataikról, amelyek a fantáziájukat megérintették. 

– Balogh Sándor zeneszerző ebből a kivételes mesekönyvből zenésített meg három mesét, s ily’ módon az ifjú közönség saját környezetének értékeit láthatja, hallhatja viszont egy-egy koncerten, amelynek ősbemutatójára a Lázár Ervin Program keretében február 8-án került sor Szolnokon. Az egyik mese a Templom egere, mely egy építészeti értéket mutat be, nevezetesen az Alföld Katedrálisának is nevezett kunhegyesi református templomot. A másik a Találékony Laci cukrászról szól, akihez a Települési Értéktárban is szereplő szolnoki kuriózum, a habos isler „feltalálása” és megalkotása fűződik. A sort A kuporgó tündér zárja, mely a Tisza–Zagyva torkolatában elterülő, az egykori szolnoki vár maradványait, valamint régészeti értékeket is magában foglaló Örökség-díjas Szolnoki Művésztelepet idézi meg a gyermeki fantázia és a zene segítségével. A koncertet homokanimáció kíséri Nagy Katalin Matild grafikusművész közreműködésében, a mesélő pedig nem más, mint a mesekönyv szerzője, Danyi Zsuzsanna. Csak februárban, Szolnokon és Törökszentmiklóson, összesen nyolc alkalommal léptünk színre ezzel a produkcióval. Márciusban a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. partnereként pedig szerte a megyében további tizenkét-tizenöt ifjúsági koncerten várjuk az iskolásokat interaktív előadásainkra.

– Közeledik a tavasz. Milyen érdekességet kínál a zenekar az új évszakban az új generációknak?

Egy pályázatnak köszönhetően egy új zenei programot fogunk tudni megvalósítani. A Game of Arts elnevezésű projektben a zenekar a Trónok harca című ikonikus filmsorozat zenei betéteit állítja színpadra, amelyhez a díszletet és a látványt szolnoki középiskolások tervezik és készítik. A képzőművészeti alkotásokból és újragondolt filmrészletekből kiállítást rendezünk, ezt követően kerül majd sor a koncertre, amely április 26-án lesz az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

– Jó, jó, nagyvárosok kipipálva. De eljut-e a színvonalas kultúra a kistelepülésekre és annak lakóihoz? Látja-e, hallja-e a vidéki közönség a Szolnoki Szimfonikusokat?

– A Szolnoki Szimfonikus Zenekar a vidéki kultúraterjesztés elkötelezettje. Továbbá a szolnoki és térségi kulturális élet egyik legerősebb bástyája, a minőségi kultúra emblematikus értékközvetítője. Hagyományteremtő szándékkal tavaly két új koncertsorozatot is útjára indítottunk. A Nagykunsági Református Egyházmegyével együttműködésben a Tisza-vidéki Templomok Útján elnevezésű programsorozatot, amelynek 2021-ben hat állomása volt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A zenés áhítat az istentiszteletek után kínált további lelki feltöltődést a híveknek és a koncertekre látogatóknak. Műsoron sokak által ismert és népszerű egyházi dallamok csendültek fel, de minden esemény tartalmazott meglepetés-műsorszámot a fiatalabb korosztályok számára is. A Nagykun Szimfonikus Nyár elnevezésű fesztivál négy vidéki helyszínen, Abádszalókon, Tiszafüreden, Karcagon és Berekfürdőn kínált kultúrált szórakozást és kikapcsolódást az érdeklődő zeneszeretők számára. A koncertsorozat egy kalandos nyáresti zenei utazásra invitálta a fesztivállátogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt. 

Az érdeklődésre és a tavalyi sikeres rendezvények tapasztalataira alapozva 2022-ben mindkét vidéki sorozatunkat folytatni szeretnénk 

– foglalta össze a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ez évi terveit Ignácz Kristóf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!