Elképzelések

2022.02.18. 13:50

Felpezsdül az élet a térség kulturális fővárosában, Kisújszálláson

Optimistán néznek a következő időszak elé Kisújszálláson. Az előzetes tervek szerint a következő esztendő közepéig szinte minden hétre jut valamilyen program – tudtuk meg Janó Lajostól, a helyi művelődési központ és könyvtár igazgatójától.

Daróczi Erzsébet

Janó Lajos reméli, zavartalanul telik majd ez az év a programok szempontjából. Fotó: Daróczi Erzsébet

– Tavaly május óta nyitva van az intézményünk, azóta minden hétre jutott esemény, rendezvény. A nyári időszakban elsősorban szabad térben gondolkodtunk, ősszel a zárt térben is hálás és szépszámú közönséggel találkoztunk programjainkon – beszélt az elmúlt időszakról Janó Lajos, a kisújszállási művelődési központ és könyvtár vezetője. – Ahogy haladunk előre az időben, abban reménykedem, hogy zavartalanul megvalósulhatnak azok a programok, melyeket idén tervezünk olyan intézményként, mely egy szelete a város kulturális életének – tette hozzá a kulturális szakember. Az önkormányzat több pályázatában szakmai megvalósítóként vesznek részt. 

– A Térzene Programban heti egy közterületi koncertünk lesz a világzene, a népzene, illetve a komolyzene műfajában. A programsorozat harminc eseményébe sikerült olyan családi koncerteket is beépíteni, melyek a kisgyermekes családokhoz szólnak. A Déryné Program keretében pedig színházi előadások megvalósítására is lehetőséget kaptunk a Vigadóban.

Örvendetes, hogy visszatérnek a művészeti csoportok, a mozgásstúdiók, a különböző érdeklődési kör mentén szerveződött klubok, melyek a gyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztálynak szereznek programokat. Egy pályázat keretében valósulhat meg a gyerekeknek szóló Kuncogó mozgásfejlesztő programsorozat a Sárkányvárban, indul a baba-mama torna, élettel telik meg valamennyi telephelyünk – sorolta örömmel az igazgató. Janó Lajos elárulta, a művelődési házban évek óta azon dolgoznak, hogy egyfajta kéz­művesházként működjenek, ez a funkció idén ismeretterjesztő kiállítások szervezésével bővül. 

– Itt nyílik a Kisújszállási Értéktárat bemutató kiállítás, később környezetvédelmi, vadászati és textilkiállítás is lesz. Külön érdekesség lesz a Mesterke tárlat, mely a kun hímzést mutatja be 21. századi viseleteken.

A Papi Lajos Alkotóházban folyik a Papi-gyűjtemény feldolgozása, hamarosan kiállításon mutatjuk be a szobrászművész örökségét. Ifjabb Papi Lajos a Bocskai-háznak ajánlotta fel fényképezőgép-gyűjteményét, abból is készül a kiállítás. 

A Kisújszállási Értéktárhoz kapcsolódóan pedig kutató háttérmunkát végzünk a százötvenkilenc elemre vonatkozóan. Mindemellett a könyvtáros kollégák online értéktár kvízjátékot hirdettek. Itt kell megemlítenem, hogy a városi könyvtár zavartalanul működik, idén közel hárommillió forint áll rendelkezésre állománygyarapításra. A Széchenyi utcai tájházban „kunsági szobát” sikerült berendezni a Morgó Hímző Kör jóvoltából, a néprajzi kiállítóteremben pedig jelentős eszközfejlesztés történt egy önkormányzati pályázat révén. A háttérmunkák ugyanolyan fontosak és értékesek, mint a zászlóshajón, a Vigadóban zajlók – tette hozzá Janó Lajos, aki azt is elárulta, hogy az önkormányzat az ideit a Fesztiválok Évének nevezte ki. – Készülünk a Bagaméri Fagyiünnepre, a városnapokra és a Kivilágos Kivirradtig Fesztiválra. A Horváth-tanyán országos huszártalálkozóra kerül sor, és nemzetközi kórusfesztivál helyszíne is lesz városunk, valamint a tízéves Kumánia is szervez programokat – sorolta az intézményvezető. További jó hír, hogy a önkormányzat biztosította, hogy ettől az évtől visszatérjenek a 2019-es létszámhoz, így teljes gőzerővel végezhetik munkájukat. – Természetesen Kisújszállás 2022-ben is szeretne megfelelni a „Nagykunság kulturális fővárosa” címnek. Ez meg is lesz, hiszen az önkormányzat, intézményünk a civil szervezetekkel, művészeti közösségekkel, nevelési-oktatási intézményekkel együtt bőséges programkínálattal jelentkezik – országos és nemzetközi eseményekkel is. Így most már be kell, hogy induljon az élet Kisújszálláson! – jelentette ki az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!