Szolnok

2022.04.08. 19:35

Az írásba temetkezve dolgozta fel a gyászt Karafiáth Orsolya

Egy barátság születéséről és az azt követő halálról írt Karafiáth Orsolya költő, író, fordító legújabb kötetében, amit egy író-olvasó találkozó keretében mutatott be a napokban a Verseghy Ferenc Könyvtárban. A szerző úgy fogalmazott: az írás egyfajta terápiaként szolgált, ami sokat segített abban, hogy feldolgozhassa a számára fontos emberek elvesztését.

Köllő Judit

Karafiáth Orsolyának terápiával ért fel a könyv elkészítése, az írás segítette abban, hogy túllendüljön a hozzá közel állók elvesztésén Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Az Egymás könyve – Amikor összegyűrtük az eget című kötet két nő barátságát mutatja be egy szörnyű tragédián keresztül. Karafiáth Orsolya szerint nagy bátorság kell ahhoz, hogy a másik elmúlását végigkísérve szembenézzünk a saját végzetünkkel. 

Legjobb barátom emlékére készítettem ezt a könyvet

– szögezte le a szerző. 

 

– Eleinte azzal nyugtattam magam, hogy a megírt anyagnak köszönhetően sikerült emléket állítanom neki, majd rájöttem, hogy nálam ez nem ennyire egyszerű. Hiszen ahogy a könyvben is említem, sem édesanyám, sem édesapám halálát nem tudtam feldolgozni és elengedni. Az elmúlt három évben nagyon egyedül éreztem magam, mert minden számomra fontos embert elvesztettem magam körül, sőt, még a macskámat is. Mindezeken úgy próbáltam túllendülni, hogy elnyomtam magamban az ezzel kapcsolatos érzéseket. Éppen ezért hosszú időn keresztül csak gyűjtöttem a feljegyzéseimet és jegyzetköteteimet, mígnem az egyik este minden összeállt – beszélt a kötet megszületésének hátteréről Karafiáth Orsolya. 

A könyv az igaz barátságot idézheti fel bennünk, hiszen olyasfajta kötelékről ír, amely bármelyikünk számára ismerős lehet. 

– Egy olyan kapcsolatot akartam megjeleníteni, ami a szerelemhez köthető – magyarázta. 

 

– Ugyanis hajlamos vagyok rajongani bizonyos emberekért, akiket közel engedek magamhoz, mindez szerintem a szerelemhez hasonlítható a legjobban. Talán éppen ezért lett az Egymás könyve a cím, mert ember számára eljön az a pont, mikor a másikban látja a saját halandóságát. Mindehhez persze hozzátartozik a veszteség és a gyászfolyamat is. A kötet 2009-ben kezdődik, Michael Jackson halálának napján – lehet bolondos vagyok, de fontosak számomra a szimbólumok –, amikor kiderül, hogy az egyik nőnél rákot diagnosztizáltak – sorolta a sztori főbb mozgatórugóit. 

A szerző elárulta: a tragikus történet mellé egy dal is dukál, melynek szövegét maga komponálta. 

 

– Szerencsém volt, hogy a járvány ideje alatt sikerült mindent megvalósítanom a könyvvel kapcsolatban, így megálmodtam a borítót, illetve hozzá a dalt is, amit Ónodi Eszter színésznővel közösen énekeltünk el. A víz, a medence és az ég nagyon fontos motívumai a könyvnek és a dalnak egyaránt, ezért a közösségi oldalon kerestem egy olyan divattervezőt, aki fel tudja varázsolni az eget egy ruhára. A borítón fellelhető ruhadarabot Fehér Beatrixszal közösen alkottuk meg. 

 

Karafiáth Orsolya azt is elmondta, hogy az évek óta húzódó könyv már az utolsó verseskötete, a 2015-ben megjelent Él idején tervben volt. Ezen két alkotás különlegessége, hogy egy hosszú élet-halál közti folyamatot tár elénk általunk. 

Fontos számomra az Él is, ami némileg kilóg a korábbi versesköteteim sorából

– vélekedett a költő. – Egy szobor látható a borítóján, mely összetört cserépdarabokból áll össze, utalva rá, hogy a művész a saját kezével megsemmisített darabokból hozott létre egy gömbölyű alakot – ecsetelte Karafiáth Or­solya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!