Verseghy Emlékére

2022.04.10. 09:00

Koszorúünnepségen emlékeztek a költő életútjára Szolnokon

Április harmadikán ünnepelte 265. születésnapját Verseghy Ferenc költő és tudós. A megyeszékhely több intézménye is nagy figyelmet fordított e jelentőségteljes napra, így a költőről elnevezett megyei könyvtár és gimnázium is egy ünnepség keretében emlékezett meg Verseghy Ferencről.

Köllő Judit

Fotó: Nagy Balázs

A megyei könyvtár egy kültéri molinó kiállítást szervezett fennállásának 70. évfordulójára,  illetve abból az alkalomból, hogy az intézmény 25 éve költözött jelenlegi helyére. A négy tablóból álló tárlat elsőként Verseghy Ferenc életútját, valamint a magyar jakobinus mozgalomban és a nyelvújításban betöltött szerepét szemlélteti.

A Kossuth téri kiállításon bemutatjuk a Verseghy Könyvtár rövid történetét is, igyekeztünk kiemelni azokat az állomásokat, melyek fontos mérföldkövek voltak az intézmény életében – taglalta Balogné Szabó Anita, a könyvtár közönségkapcsolati vezetője. – A gazdagon illusztrált tablókon nyomon követhetők a Verseghy-emlékülések kronológiája és a könyvtár épületének negyedszázados változásai. A tárlat év végéig várja az érdeklődőket.

Az intézmény az év további időszakaiban is számos rendezvénnyel készül e jeles alkalmak megünneplésére, mellyel legközelebb az Országos Könyvtári Napok keretében találkozhatunk. Az intézmény honlapján folyamatosan tájékoztatja olvasóit az évforduló idei eseményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!