Kiállítás

2022.05.07. 11:51

Fiatal vajdasági alkotók munkáiból nyílt tárlat a Szolnoki Művésztelepen

Vajdasági anzix címmel nyílt meg szerdán este a Szolnoki Művésztelep és a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület közös kiállítása.

Köllő Judit

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A tárlatot Verebes György, a művésztelep vezetője, dr. Kállai Mária térségi országgyűlési képviselő és Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója nyitották meg. 

Verebes György köszöntőjében kiemelte: a most látható kiállítás egy többéves együttműködés eredménye, melynek anyaga egy sajátos látásmódon keresztül, generációkon átívelően kívánja bemutatni a kortárs vajdasági képzőművészeti életet. 

– A tárlat összeállításakor a műfaji sokszínűség lebegett a szemünk előtt, így olyan fiatal művészek alkotásai láthatóak, akik a rajzok és a festészet mellett grafikai és szobrászati elemeket is készítenek – tudtuk meg Miglinczi Éva művészeti írótól, a kiállítás kurátorától. 

– A tavalyi esztendő az első szépművészeti biennáléról szólt, ami a Kárpát-medencei hivatásos alkotók műveit volt hivatott bemutatni. A mostani kiállítás pedig tizenöt Vajdaságból származó tehetséges fiatal művész alkotásait foglalja magában. Olyanokét, akiket viszonylag kevesen ismernek, pedig a munkájuk figyelmet érdemlő – fejtette ki a kurátor. 

A vándorkiállításnak a Szolnoki Művésztelep az utolsó állomása, amit május végéig időpont-egyeztetéssel bárki megtekinthet. 

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy évek óta kiváló kapcsolatot ápolunk Miglinczi Évával és Virág Jenővel, akik igyekeznek minél nagyobb teret biztosítani a vajdasági képzőművészeknek, ennek köszönhető az itteni kiállítás – húzta alá beszédében Gondi Martina. 

– Amint megérkeztünk, rögtön otthon éreztük magunkat. A szívélyes fogadtatás mellett a művésztelep hangulata is elvarázsolt bennünket. A mi szerepünk a kiállítás megvalósításában a logisztikai szervezés volt, hiszen vannak olyan vámpapírozások, melyek elengedhetetlenek a művek szállításához – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!