Performansz

2022.05.19. 11:30

Juhász Gyula verse is megihlette a szolnoki diákokat

Tarka kulturális programot tartott a szolnoki vízügyi technikum, versek, népdalok és énekek is felcsendültek.

Köllő Judit

Fotó: Nagy Balázs

Az Európai Szakképzési Hét keretében különleges programot szervezett kedden a Szolnoki SZC Pálfy- Vízügyi Technikum. Az ART-tal mennék én a Tiszán performance elnevezésű esemény egy olyan művészeti napot takart, amelyen a diákok tehetséggondozó programokon keresztül mutathatták be megtanult előadásaikat.

Az eseményre az intézmény diákjai csoportos éneklésekkel, citerán előadott Tiszamenti népdalokkal, valamint irodalmi összeállításokkal készültek.

A rendezvényen többek között megjelent a tiszavirág a természetben, az irodalomban, a képzőművészetben és az épített környezetben is.

A rendhagyó programot az iskola három tanára, Nagy Zsuzsanna, Szécsiné Tamasi Katalin, Péli Ildikó, valamint egy külsős pedagógus, Páncsics Edina fogta össze.

A Nemzeti Tehetségpont sikeres pályázata után kezdtük el megvalósítani ezt a rendkívüli projektet, ami a képzőművészetre, a zenére és a drámajátékokra fókuszál

– fejtette ki Szécsiné Tamasi Katalin segédszervező, az irodalmi szakkör vezetője.

– Érdeklődési körnek megfelelően válogattunk össze olyan gyerekeket, akik szeretnének a műszaki beállítottságú iskolánkban művészettel is foglalkozni. Olyan alkalmakat kerestünk, ahol meghatározott irodalmi alkotásokon keresztül a Tisza, a folyó, a híd motívumaival foglalkozhattunk. Megvizsgáltuk, hogy ezek a jelképek miként jelennek meg más-más írók és költők alkotásaiban. Mindezek mellett Péli Ildikó ötlete alapján a diákok kiállíthatták természetfotóikat is a rendezvényen, illetve citerán is megmutathatták tehetségüket, Nagy Zsuzsannának köszönhetően pedig Juhász Gyula egyik művét is színpadra vihették. Akadtak diákok, akik a régi hagyományokat követve citerán adtak elő népdalokat, hogy kortársaikkal ezt a nem éppen ismert hangszert is megszerettessék.

Már több mint fél éve játszom citerán. Korábban csak ott porosodott a szekrényemben, ám a családomban is többen játszanak ezen a hangszeren, ezért hatéves koromban már tulajdonosa lehettem az első hangszeremnek. A mai rendezvényen is felléptem vele, többek között az Esik eső karikára és az Ázik a heveder című dalokat adtuk elő a csoport többi tagjával

– taglalta Farkas Gergő tanuló.

Pintér Krisztina és Kincses Csaba Márk irodalmi műveket dolgozott fel Juhász Gyula Tiszai csönd című verséből, melyet csoporttársaikkal közösen mutattak be.

Régóta járunk a drámacsoportba, ahol irodalmi műveket játszunk, illetve pályázat keretében több színdarabot is megtekintettünk már

– fejtette ki Pintér Krisztina 9. osztályos tanuló.

Nagyon szeretünk ennek a kis csapatnak a része lenni, tagjaival kéthetente összeülünk irodalmi játékokat létrehozni

A diákok egy nagyobb kellékekből álló díszletet álmodtak meg pedagógusukkal, Nagy Zsuzsannával közösen, ahol a Tiszai csönd című verset elevenítették fel drámajátékon keresztül, tudta meg hírportálunk.

Folyamatosan tagja vagyok a csoportnak, melyben hazai költőktől dolgoztunk fel műveket, ilyen például a ma eljátszott Juhász Gyula-költemény is

– zárta szavait Kincses Csaba Márk, a dráma- és irodalomcsoport egyik tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!