Galériával

2022.05.29. 08:30

Nemes célt karoltak fel a Régészet napján Szolnokon

Idén különlegességekkel is készült a Régészet napjára a város múzeuma, amely a program kapcsán a Vöröskereszttel összefogva gyűjtött adományt menekülteknek.

P. Pusztai Nóra

Régészet napja Szolnokon Fotó: Kiss János

Már csütörtökön megkezdődött a Régészet napja programsorozat a Damjanich János Múzeumban. Hétvégén telephelyei, így a Tabáni Tájház és a Városi Galéria is csatlakozott. Egyebek mellett kézműves foglalkozással, mini ásatással, restaurátor „gyakorlattal”, vársétával várták az érdeklődőket. A múzeum bejárata előtti tér, de még az intézmény udvara is kíváncsi tekintetekkel telt meg.

A megszokott programelemek mellett különlegességekkel is készült a Damjanich János Múzeum a Régészet napjára.

Tavaly egy héten át online térben tartottuk rendezvényeinket, most a múzeumba, a galériába, de még a Tabáni Tájházba is vártuk az érdeklődőket

– mondta Nagy Fanni, az intézmény egyik régésze.

A Tabái tájházban előre begyúrt linzertésztán mintázhattak az ügyeskedő kezek, az elkészült műveket el is fogyaszthatták alkotóik. A Galéria épületében régészeti korú emberi maradványokat lehetett megfogni.

Már egészen a legkisebbektől igyekeztünk a közönséget, így széleskörű programot kínálva a szolnokiaknak, illetve a távolabbról érkezőknek

– tette hozzá.

A mini ásatással a régészek, míg a tárgyak rekonstruálásával a restaurátorok munkájába kóstolhattak bele a lelkes vállalkozókedvűek. Az időszaki és állandó kiállításokon tárlatvezetéseket szerveztek. A gyerekek körében a legnagyobb sikert az apród toborzás és a Zolnok Bandérium katonai hagyományőrző klub páncélosai aratták.

A nap jótékony célokat is felölelt.

A Damjanich jános Múzeum és a  Magyar Vöröskereszt összefogásának köszönhetően az épület bejárata előtt az ukrán menekültek részére gyűjtöttek adományokat.

A 2022-es Régészet Napjának fő témája ugyanis a „megtartó közösség”, melynek fókuszában a bajbajutottak és segítségre szorulók támogatása áll.

Elsősorban tartós élelmiszert és tisztálkodószereket várunk, amiket a Magyarországon tartózkodó ukrán menekülteknek juttatunk el. Olyan családoknak, akiket a környékünkön különböző szálláshelyeken fogadtak be

– tudatta Juhász Éva, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének igazgatója.

Elmondása szerint folyamatosan fordulnak hozzájuk segítségért.

Akadnak olyan helyzetek, ahol a család ellátása nem megoldott, az ő mindennapi életükhöz próbálunk hozzájárulni élelmiszerrel, játékkal, higiéniai termékekkel

– fogalmazott.

A nap folyamán felajánlott pénzadományokat is termékek vásárlására fordítják, úgy juttatják el a rászorulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!