Az első ilyen elismerése

2022.06.22. 20:43

A Rockhimnusznak köszönhetően aranylemezes lett a szolnoki Ratkai Miklós

Közel 10 évvel ezelőtt jelent meg a neves zenészeket felvonultató Rockhimnusz című dal. A legnagyobb videómegosztón már 10 millió felett van a megtekintések száma, és most a korong bearanyozódott. A közreműködő zenészek átvehették az aranylemezt, köztük a szolnoki kötődésű Ratkai Miklós is.

Szoljon.hu

Ratkai Miklós büszke, hogy immáron ő is az aranylemezes szolnoki zenészek közé tartozik Fotó: Csakmag Tímea

– 2012-ben kaptam a felkérést a dobos poszt betöltésére az Alcohol zenekarban, amit örömmel vállaltam, mert láttam a csapatban fantáziát – kezdte az elején Ratkai Miklós. – Azonnal neki is láttunk a koncertezés mellett az új dalok írásának. Először a Rochimnusz című dalunk jelent meg 2013-ban a legnagyobb videómegosztó csatornán, ezután lassan, de biztosan készült a többi is, aminek gyümölcse Remélem zavarok című lemez formájában jelent meg 2018-ban.

A Rockhimnusz a zenekar eddigi legsikeresebb dala, 10 millió feletti nézettséggel.

– Sokan mondták erre, hogy ilyen sztárvendégekkel könnyű sikeres produkciót csinálni, pedig sok példa cáfolja ezt. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ilyen sikeres lett a dal, sőt már önálló életet él, ráadásul mindenféle jelentősebb médiatámogatás nélkül sikerült mindez. 

Ratkai Miklós első aranylemezével Fotó: Jóvér Szabolcs

– Amikor a dal készült még Ambrus Zoli (ex-Irigy Hónaljmirigy) volt a zenekar gitárosa. Először csak néhány akkordot hallottam, amiből a próbák során kialakítottuk a nagyjából végleges verziót. Általában egy dal a stúdióban kapja meg végleges formáját, hangzásvilágát, most sem volt ez másképp – részletezte a dobos.

Alapkoncepció volt, hogy sokszereplős legyen a dal, hiszen a versszakok minden egyes sora valamelyik híres zenekarhoz, énekeshez kötődik.

– Minden vendégművész mondhatni első szóra vállalta a szereplést, és az együttműködésük példaértékű volt. Nagy Feró, Vikidál Gyula, Gidófalvy Attila (Karthago), Rudán Joe (ex-P. Mobil, ex-Pokolgép, ex-Dinamit) Szendrey „Szasza” Zsolt (Sex Action, ex-Zorall), Petrás János (Kárpátia), Horváth Zsolt - billentyű (Lord), Vörös Attila gitáros (ex-Nevermore, ex-Leander Rising), Barbaró Attila gitáros (Zorall, Junkies) mind hozzátett a dal sikerességéhez.

Ratkai Miklós dobosként vett részt az aranylemezen Beküldött fotó

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés volt, amikor aranylemez lett a korong Ratkai Miklós elárulta, a megjelenéskor erre a lehetőségre még csak nem is gondoltak.

– Folyamatában érett a dolog. Amikor idén februárban már hivatalosan is bearanyozódott, furcsa érzés fogott el, mert ez az első aranylemeze a zenekarnak és nekem is. Tudomásom szerint a szolnoki zenészek közül Judy a Groovehouse-szal, és Fehér Géza gitáros a Hobo Blues Band-del jutott el idáig, de dobosként, azt hiszem én vagyok az első. Persze tudom, ez nem verseny, de mégis nagyon örülök, hogy zenész és lokálpatriótaként egy aranylemezzel gazdagíthatom Szolnok város zenei életét – tette hozzá büszkén.

Kiemelte, dupla szolnoki vonatkozása is van ennek a produkciónak, ugyanis egy szolnoki stúdióban történ többek között a lemez keverése, ami végül egy budapesti kiadó gondozásában jelent meg.

Folyamatosan dolgozik a zenekar

– A napokban megjelent a lemez 6. klipje „Papírbolt” címmel. Ez az egyik kedvencem a lemezről – árulta el a dobos. – Egyébként pedig a zenekar részt vesz fesztiválokon, és készülnek az új dalok a következő lemezre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!