Elismerés

2022.06.01. 17:24

Díjazták Török Csilla kultúráért végzett munkáját Karcagon

Jól indult az idei év Török Csilla, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese számára, hiszen megkapta a Karcag Város Kultúrájáért díjat. Vele és párjával kézműves alkotásaik között beszélgettünk otthonukban.

Daróczi Erzsébet

Posztós Károly és Török Csilla tizenöt éve alkotnak jó párost kézműveskedéskor is. Lapunknak néhány munkájukat is megmutatták Fotó: Daróczi Erzsébet

Török Csilla a Debreceni Tanítóképző Főiskolán szerzett tanítói végzettséget gyógypedagógiai szakkollégiummal. Dolgozott a Kádas György iskolában, s már akkor is nagy hangsúlyt fektetett a módszertani megújulásra. Jelenlegi munkahelyén segíti a tagintézmények munkáját, határozott, következetes pedagógus, aki oktató-nevelő munkájának egészét a gyerekek és az iskola érdekeinek figyelembevételével szervezi

– hangzott el a méltatásban.

Nekem ez egy olyan elismerés, amit a pedagógiai munkáért kaptam ugyan, de azt érzem, hogy az elmúlt évtizedek alatt a személyiségem is formálta azt a nevelést, értékátadást, amit közvetítek. S azt hiszem, ezt ismerte el a díjjal a képvisel-testület, amit nagyon köszönök

– mondja Csilla, akinek lakásában sok kézzel készült tárgy árulkodik arról, hogy szeret kézműveskedni párjával, Posztós Károllyal.

– Munkám során a Kádas György iskolában a szakiskolás tanulók képzésében veszek részt a kollégáimmal. Alapjában véve mindig is műszaki ember voltam, s arra törekedtem, hogy amit lehet, saját kezemmel készítsek el. A szobafestőimnek is olyan pluszt szeretnék adni, ami növeli kreativitásukat. Ez a gipszstukkó öntése és húzása. Ez ma már nem elterjedt, de a gipsznek van egy természetes jellege, ami kimunkál­tabb, mesterséget igénylő anyag, diákjaim figyelmét ezzel is a természetes anyagok használata felé irányítom – sorolja Károly, aki lakótelepi, 52 négyzetméteres lakásukba több dolgot készített párja nagy örömére.

Bár kicsi a lakás, de mindkettőnknek megvan a maga alkotói sarka

– veszi vissza a szót Csilla, aki az „énidőről” is szólt.

 

– Itthon mindkettőnknek megvan a maga énideje, amikor saját portékánkkal foglalkozunk. Míg engem megnyugtat a keresztszemes hímzés, addig Karcsi az íróasztalnál a kalligráfia világába merül el. – Szoktam írogatni, bár a dokumentumok, kiadványok már digitálisan elkészíthetőek, így már az a nagy dolog, ha kézzel alkot az ember, krikszkraksz betűk soraiból hoz létre valamit – emeli ki Károly.

Miután a lakás mérete adott, kompromisszum, amikor az ember elképzelése – rajz, kép rövid leírás, vázlat – csak papír szintjén létezhet.

S hogy jött ide Kefe bácsi és Sörte inas?

– kérdezem Csillát, kezemben a két kis figurával.

– A Magyar Gépmesék videósorozat alapját a Kezes-lábas játszóház adta, ahol újrahasznosított kerékpárból ké­szítenek olyan gyerekjá­tékokat, amelyek tudatosan irányítják a kicsiket az ener­giatudatosságra. A sorozatot a pandémia alatt indította el Bíró Szabolcs.

– Annyira megkapó és olyan kis barátságosak ezek a videók, hogy beleszerettünk a két kis alakba, mert valamilyen szinten a mi életünkhöz is kapcsolódnak kicsit: Kefe bácsi egy mesterember, Sörte inas pedig kicsit ügyetlen, de mégis tanulni akar, az alkotás vágya ott van benne. Így egyértelmű volt, hogy Karcsi születésnapjára elkészítem ezeket a figurákat, bár néhány lépésben Medgyesi Gábor kollégám segített – árulja el Csilla, aki saját készítésű ajándékot nemcsak karácsonykor csinál. – Nekem is vannak olyan tárgyaim, ereklyéim, amelyek családi emlékek. Remélem, hogy azok a tárgyak, amelyeket családtagjainknak készítünk nagy örömmel és szeretettel, egyszer náluk is ilyen értéket képviselnek. Párom az ajándékok mellé kártyákat készít saját apró gondolataival, az ajándékozottra fókuszálva, aminek mindig nagy a sikere – árulja el Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!