Galériával

2022.06.19. 14:46

Múlt századi emlékképek villantak fel Berényben

A huszadik század emlékképeit idézte fel szombaton a Múzeumok, galériák éjjel-nappal programsorozat Jászberényben.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Már hagyomány, hogy a Jász Múzeum, a Hamza Múzeum és Jász Galéria, valamint a Szikra Galéria közösen csatlakozik a Múzeumok éjszakája országos rendezvényhez, amelynek helyi programjait idén egy héttel korábban tartották meg, mert az eredeti időpont egybeesik a XXVI. Jász Világtalálkozóval.

A nagyszabású kulturális kavalkádot hangulatos fúvós térzene nyitotta meg a Szikra Galéria kertjében, a műsorban közreműködött a Palotásy János Zeneiskola Fúvós Zenekara. A zenei élményt követően a képzőművészet került középpontba. Soós Andrea festőművész a múlt század legendás alakjairól, Puskás Ferencről és Marcello Mastroianniról készült alkotásait mutatta be, majd a galéria állandó kiállítását is megtekinthették a látogatók.

Később irodalmi barangolással folytatódott a program a Hamza Múzeumban, ahol Utasi Hajnalka költő, meseíró és párja segítségével Hamza D. Ákos költészetébe és Hamza Lehel Mária publikációiba nyerhettek bepillantást az érdeklődők.

A szervezők a felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt színes programokat kínáltak. Kora estétől a Jász Múzeumban a Kelepelő Bábcsoport műsora és a Lóca Együttes koncertje szórakoztatta a legkisebbeket. Hortiné Dr. Bathó Edit, Farkas Edit és Szikra István igazgatók köszöntőjét követően Bú Györgyi öltözéktervező divatbemutatója a szépség harmóniájába, a mesés színekkel festett selyemkendők varázsába kalauzolta el a közönséget.

A népzene lenyűgöző sokszínűsége és lélekmelengető üzenete hatotta át a „Ha bemegyek a Lehel Szállodába…”Népdalok a Jászságból című népzenei CD bemutatóját. A fergeteges koncerten közreműködött többek között a Dobroda Zenekar, Pál Mihály, Havasréti Pál, Kovácsné Lajos Krisztina, Szoboszlai Balázs, Bolla János és Tamás Zsigmond. Az est zárásaként a Jászsági Hagyományőrző Egylet legújabb darabját láthatta a nagyérdemű. Rohan az idő…Egy nap a SZOT üdülőben című humoros előadásukban görbe tükörcseppeket villantottak fel az 1970-es évek elejéről, a szakszervezeti üdülők nyüzsgő világáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!