Szolnok

2022.06.20. 17:27

Színes programkavalkáddal készülnek a Múzeumok éjszakájára

A megyeszékhely a Múzeumok éjszakája programsorozat kiemelt helyszíne. A hétvégi eseményről a Damjanich János Múzeum udvarán tartottak tegnap sajtótájékoztatót.

P. Pusztai Nóra

Dr. Horváth László múzeumigazgató, Szalay Ferenc polgármester és Tapasztó Ildikó, a város Kulturális, Ifjúsági, Köznevelési és Sport osztályának vezetője közösen tartottak sajtótájékoztatót

Fotó: P. Pusztai Nóra

– A szolnoki kulturális élet, közművelődés sokat tett azért, hogy ez a lehetőség a megyeszékhelynek megadatott. Felelősség, hogy vigyük a hírét: ami Szolnokon van, az minőségi, a magaskultúrát képviseli. Számos olyan programunk van, ami miatt elmondhatjuk, hogy nem véletlenül pályázunk az Európa Kulturális Fővárosa címre – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester.

Százötven programmal, huszonöt szolnoki helyszín és kilenc térségi település csatlakozott a Szent Iván éjjeléhez kapcsolódó programsorozathoz.

– A Damjanich múzeum évekig egyedüliként képviselte a várost, fokozatosan egyre több intézmény kapcsolódott. A fejlődés sarkalatos mérföldköve az összefogás. Országos szinten is egyedülálló, hogy ennyi helyszínen ennyi programot kínálhatunk – tette hozzá Tapasztó Ildikó, a Kulturális, Ifjúsági, Köznevelési és Sport osztály vezetője. Kiemelte: a rendezvény a márciusban elmaradt szolnoki csatával indul.

A helyszíneket az ingyenesen igénybe vehető városnéző kisvonat köti össze, melyen az idegenvezetés mellett a szolnoki Szigligeti Színház színészei is felbukkannak majd. Dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója arról is beszélt, közel húsz évvel ezelőtt vidékiként Szolnok csatlakozott először a budapesti kezdeményezéshez, mostanra térségi és városi üggyé vált a szervezés.

 

– Olyan rétegeket is sikerül megszólítani, akikre a hétköznapokban nem jellemző a múzeumlátogatás. Olyan arcukat is megmutatjuk, amit máskor nem lehet. A raktárat, a restaurátor műhelyet, a múzeum könyvtárát is megtekinthetik majd az érdeklődők. A gepida kiállításon zseblámpával kalauzoljuk majd végig a látogatókat, a Tabáni Tájházban kosztümökben lehet fotózkodni, illetve a kihaló mesterségek művelésére is lehetőséget biztosítunk – részletezte.

Új helyszínként csatlakozik egyebek mellett az Ormos Imre Park, illetve a Milléri szabadtéri kiállítóhely is. A szolnoki és környékbeli településeken szervezett programok többnyire térítésmentesen, néhány esetben kedvezményesen vehetőek igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!